Az olimpiai bajnok orosz válogatott valamint a világbajnok, házigazda francia csapat jutott a női kézilabda Európa-bajnokság döntőjébe. Elsőként az orosz válogatott jutott döntőbe, miután 28-22-re legyőzte Románia csapatát a tegnap este 7 órakor kezdődött párizsi elődöntőben.

A találkozót meglepetésre a románok kezdték jobban, sőt egy 5-1-es sorozattal elléptek ellenfelüktől, pedig legjobb játékosuk, Cristina Neagu súlyos térdsérülés miatt csak a lelátóról figyelhette a találkozót.

Az oroszok Anna Vjahirjeva és Julija Managarova vezérletével a szünet előtt 17 másodperccel fordítottak, de az első félidő összképe alapján jobbnak tűnt Ambros Martín szövetségi kapitány együttese. A Győri Audi ETO KC élén négy alkalommal is Bajnokok Ligáját nyerő szakvezető jelenleg éppen a legjobb orosz klubcsapatot, a Rosztov-Dont irányítja, ez külön pikantériát adott a meccsnek.

Egy 5-0-s széria végén az oroszok három góllal vezettek a második felvonás elején, majd egy újabb ötös sorozattal eldöntötték a találkozót, amit Horváth Péter és Marton Balázs személyében magyar játékvezetők dirigálták.

A késő este pályára lépő világbajnok és házigazda francia csapat hasonló arányban, 27-21-ra legyőzte Hollandiát.

Öt perc elteltével dobta első gólját a hazai csapat, ám azt követően pontosabb, erőteljesebb támadójátékának köszönhetően egy 6-1-es sorozattal elhúzott ellenfelétől. A hollandok szigorítottak a védekezésükön, így a szünet előtt fel tudtak zárkózni 12-11-en.

Bár a második félidő elején egyenlített az előző kontinenstornán ezüstérmes holland együttes, válaszként Siraba Dembélé vezérletével megint elléptek a franciák, és egy 7-1-es szériával már a meccs háromnegyedénél eldöntötték a fináléba jutást.

A mezőny legjobbjának járó díjat a Siófok KC irányítója, Estelle Nze Minkó vehette át, aki mind a hat lövését gólra váltotta.

A döntő két résztvevője, az orosz és a francia válogatott az Európa-bajnokság nyitómeccsén, illetve a 2016-os Rio de Janeiró-i olimpia döntőjében is találkozott egymással, mindkétszer az oroszok nyertek.

Az olimpiai címvédő és négyszeres világbajnok orosz válogatott mindössze második alkalommal jutott Európa-bajnoki döntőbe. A franciák egy olimpiai és öt világbajnoki döntő után első alkalommal játszhatnak kontinensbajnoki finálét.