Jogos az elégedetlenség, de az erőszak elfogadhatatlan – jelentette ki a francia köztársasági elnök tegnap esti televíziós beszédében, amelyet nagy várakozás előzött meg. Emmanuel Macron most először szólalt meg a december 1-jei erőszakos zavargásokba torkollott tüntetések után.

13 perces, a világ minden táján élőben közvetített beszédében a francia államfő jogosnak nevezte a francia kormány szociális és adópolitikája ellen negyedik hete tüntető sárgamellényesek elégedetlenségét. Jelezte, tisztában van azzal, hogy egyes szavai sértőek lehettek a múltban, valamint azt is elismerte, hogy nem ismerte fel azonnal a szociális válság jeleit.

Macron jelképesen „gazdasági és szociális rendkívüli állapotot” hirdetett, és elmondta: az a célja, hogy Franciaországban ezentúl mindenki méltó módon élhessen meg a munkájából. Ennek érdekében konkrét intézkedéseket is bejelentett. Egyebek mellett a minimálbér január 1-jétől 100 euróval nő, ami az infláción felül mintegy 10 százalékos emelést jelent, a 2 ezer eurónál alacsonyabb összegű nyugdíjak után ezentúl nem kell járulékokat fizetni, a túlóra pedig adó- és járulékmentes lesz.

A bejelentett intézkedések Olivier Dussopt költségvetési államtitkár szerint mintegy 8-10 milliárd euróba kerülhetnek a költségvetésnek.

Az Elabe közvélemény-kutatóintézet felmérése szerint Emmanuel Macron népszerűségi mutatója decemberben 23 százalékra csökkent, s ezzel elődje, a szocialista Francois Hollande-nak a megválasztása utáni ugyanezen időszakban mért tetszési mutatója alá süllyedt.