Az eredeti tervekkel ellentétben a londoni alsóház nem szavaz ma a brit EU-tagság megszűnésének (Brexit) feltételrendszerét rögzítő megállapodásról.

A brit miniszterelnök visszavonta a javaslatot, mivel úgy értékelte: jóllehet az Európai Unióval elért egyezmény számos kulcsfontosságú pontjának széles körű a támogatottsága, az ír-északír határellenőrzés visszaállításának megakadályozását célzó tartalékmegoldás esetében „mélységes aggályok tapasztalhatók”, és ha a megállapodásról szóló szavazást az eredeti terveknek megfelelően kedd este megtartanák, az egyezményt az alsóház „jelentős többséggel” elutasítaná.

Theresa May ma délután Brüsszelben tárgyal Jean-Claude Junckerrel, az Európai Bizottság és Donald Tuskkal, az Európai Tanács elnökével, akik azonban egyértelműen kizárták a már elfogadott Brexit-megállapodás feltételeinek újratárgyalási lehetőségét.

Juncker a Twitter internetes közösségi oldalon azon meggyőződésének adott hangot, hogy a brit EU-tagság megszűnésének feltételeit rögzítő szerződés a lehető legjobb és egyben az egyetlen lehetséges egyezség.

A brit miniszterelnök a nap folyamán a holland és a német kormányfővel is tárgyal.