Adásunkban az ősz folyamán megszervezett borospataki művésztelepről hallhatnak összeállítást, majd három olyan könyvet ismertetünk, amelyet a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének októberi gyergyószárhegyi tanácskozásán mutattak be.

Tizedik alkalommal szervezték meg a Gyimesközéplokhoz tartozó Borospatakon a művésztelepet. A Hargita megyei tábor alapítói, Szász István és Szász Mária. Az idei táborban 26 hazai és magyarországi képzőművész dolgozott – erről hallhatnak Biró István összeállításában.

Két kötetet mutatott be a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének októberi gyergyószárhegyi tanácskozásán Farkas-Ráduly Melánia, nyelvhelyességi rovatunk szerzője. Melánia eddig online felületen „küzdött” a magyar nyelv helyes használatáért szóban és írásban egyaránt. Ennek a termését összegezte a két kötetben: az egyik a Szóbuborékok – Hogyan írjuk? című könyv, a másik az Anyanyelvi villámtanácsok – Miért nem mosogat a szivacs? címűt spirálfüzet. A kiadványok megjelenését a temesvári Várbástya Egyesület által alapított Temes Megyei Magyar Közösségfejlesztési Alap támogatta.
Farkas-Ráduly Melániával Forró László beszélget.

Csermák Zoltán Metropolitan Opera – kulisszatitkok című könyve Krénusz József visszaemlékezéseit foglalta kötetbe. A nagyváradi Holnap kiadónál 2017-ben megjelent kötetet idén szeptemberben mutatták be Budapesten, majd ezt követően októberben, a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének gyergyószárhegyi tanácskozásán. A kötet első része Negyven év a Metropolitan Operában címmel 2012-ben látott napvilágot. A 2016-ban elhunyt Krénusz József élete valóban regénybe illő. 1956-ban kalandos úton hagyta el hazáját, s az Amerikai Egyesült Államokban telepedett le. New York egyik legjobb egyetemén végzett, de érdeklődését mégis az operaélet keltette fel. A Metropolitan Operába – jegyszedőként – véletlenül cseppent be, de a világ legjobb dalszínháza négy évtizedre vált otthonává. Nézőtéri felügyelőként tizenhatezer előadásnak lehetett részese – tudhatjuk meg Csermák Zoltántól, akit Forró László kért mikrofonhoz.