A román külügyminisztérium aggodalmának ad hangot a „budapesti hatóságok retorikája” miatt, miután több magyar politikus is bírálta a sajtóban az Európai Bizottság (EB) elnökének október 23-I kijelentését, amelyben a nagy román egyesülés napját egész Európa ünnepének nevezte.

A bukaresti külügyi tárca a G4Media.ro román hírportál felkérésére kiadott állásfoglalásában szolidaritásáról biztosította Jean-Claude Junckert, kiemelve, hogy az EB elnöke a világháborúk után felépült európai jogrend – a regionális stabilitás és biztonság garanciája – tiszteletben tartásának fontosságát hangoztatta.

A román külügyi tárca ugyanakkor aggodalmának adott hangot a budapesti hatóságok retorikája miatt, amely „megkérdőjelezni látszik” az európai népek közti békéhez és megértéshez vezető erőfeszítéseket. Leszögezik: Bukarest határozottan elutasít „minden olyan próbálkozást, amely a román nemzet képviselőinek bátor, legitim, az Egyesült Románia 1918-as létrejöttéhez vezető, a wilsoni elveken alapuló” cselekedeteit bírálja.