• S-a rezolvat problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă. Învăţătorii pot preda din nou limba română în clasele primare, după ce, ieri, guvernul a abrogat articolul din ordonanţa simplă, emisă în luna august. Înaintea şedinţei de guvern, ministrul educaţiei naţionale,Valentin Popa şi-a anunţat demisia pe motiv că nu este de acord cu abrogarea ordonanţei. INSERT: preşedintele UDMR, KELEMEN Hunor.
  • Profesorii maghiari care ocupă, prin numire sau prin vot, funcţii de conducere în cadrul Universităţii de Medicină şi Farmacie din Târgu Mureş, au suspendat ocuparea acestor funcţii de conducere, în semn de protest faţă de faptul că guvernul a dispus fuziunea, încă din acest an universitar, dintre UMF Târgu Mureş şi Universitatea Petru Maior, înfiinţând astfel Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie (UMFST). Potrivit profesorului SZABÓ Béla, şeful secţiei maghiare, săptămâna viitoare vor avea loc noi acţiuni de protest. O rezolvare corectă a situaţiei pentru profesorii maghiari ar fi ca secţiei maghiare să i se acorde independenţă în cadrul instituţiei de învăţământ. (Ministrului Educaţiei, Valentin Popa a decis recunoaşterea fuziunii dintre cele două universităţi, fără a consulta în acest sens reprezentanţii comunităţii maghiare şi secretarul de stat responsabil pentru învăţământul în limba maghiară.)
  • Astăzi începe ediția a 13-a a Festivalului Anim’est la București (28 sept.–7 oct.). Institutul Balassi din București sprijină Festivalul Internaţional de Film de Animaţie încă de la primele ediţii prin facilitarea dialogului între artiștii români și maghiari. Anul acesta în secţiunea de competiţie de lungmetraj va participa filmul Ruben Brandt, colecționarul (Ruben Brandt, a gyűjtő), producătorul căruia este MISKOLCZI Péter. În secțiunea de scurtmetraje internaționale va participa filmul Sirene și rinoceri (Sellők és rinocéroszok) în regia lui TRAUB Viktória, iar în secțiunea de filme studențești filmul Extrasezon (Szezon után), regizat de LÁNG Orsolya.
  • Cu ocazia Zilei poveştilor populare, ziua de naştere a marelui povestitor maghiar BENEDEK Elek, sâmbătă, 29 septembrie, se organizează la Liceul Teoretic Ady Endre din București o sesiune de citire de poveşti populare maghiare la care sunt aşteptaţi copii, elevi, părinţi, toţi cei care iubesc poveştile populare.
  • La Vlăhiţa, judeţul Harghita se sărbătoreşte astăzi 60 de ani de la înfiinţarea Liceului Tehnologic Gábor Áron din localitate. Scopul unităţii de învăţământ este acelaşi ca şi la înfiinţare, meseriile predate aici să fie în concordanţă cu cerinţele pieţei muncii, a elevilor şi părinţilor.
  • Prima ediție din seria de activități „Tată-Fiu” va avea loc sâmbătă, 29 septembrie, la pub-ul Szimpla din Sfântu Gheorghe. Evenimentul se mulează perfect sezonului, în cadrul căruia participanții vor realiza hrănitoare pentru păsări. În timp ce acestea prind contur, mamele cu fiicele vor putea găti ceaunul comun.
  • Conducerea Muzeului Naţional al Carpaţilor Răsăriteni din Sfântu Gheorghe şi-a stabilit ca obiective prioritare finalizarea a două proiecte mai vechi ce vizează înfiinţarea unui muzeu etnografic în aer liber în staţiunea Covasna şi a unui muzeu al sării în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Bejegyzés navigáció