• Biblioteca Naţională Széchenyi a Ungariei (OSZK) va returna Muzeului Naţional Secuiesc din Sfântu Gheorghe Cronica Secuiască, care a apărut în 1559, fiind păstrată în seiful bibliotecii budapestane, după ce a fost găsită în 1945 printre rămăşiţele unei gări bombardate. Cartea va fi predată directorului Muzeului Naţional Secuiesc, VARGHA Mihály în data de 3 octombrie la Budapesta, de către directorul general al Bibliotecii Naţionale Széchényi a Ungariei, TÜSKE László.
  • Preşedintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat ieri că până când nu se rezolvă problema predării limbii române în şcolile generale cu predare în limba maternă nu poate fi deschis subiectul colaborării parlamentare pe proiecte legislative cu PSD – ALDE.
  • Consiliul Tineretului din România îşi exprimă dezamăgirea cu privirea la adoptarea unor măsuri în ceea ce priveşte predarea limbii române în învăţământul primar, la clasele cu predare în limba minorităţilor naţionale, în lipsa unor dezbateri ample cu actorii interesaţi, respectiv în lipsa unei fundamentări corespunzătoare a unor decizii care pot afecta integrarea acestora în societatea românească.
  • Astăzi dimineața, de la ora 9:30, la Centrul Cultural Maghiar Petőfi Sándor din București, are loc dezbaterea şi forumul de afaceri ”Schimb de bune practici din sfera conceptului de Smart City”, în organizarea Ambasadei Ungariei la Bucureşti. Evenimentul este deschis de ambasadorul Ungariei, Zákonyi Botond.
  • În cadrul ”Săptămâna europeană a limbilor” Institutul Balassi din București invită pe cei interesați să descoperă complexitatea limbii maghiare și o picătură de multilingvism multicultural. INSERT: KÓSA András László, directorul institutului
  • Astazi incepe cea de-a III-a ediţie a Zilelor Culturale Maghiare din Timişoara. Sute de meşteşugari, artişti şi gastronomi maghiari din întregul Banat istoric şi din Transilvania îşi vor demonstra măiestria în Piaţa Operei, a Libertăţii şi în preajma Castelului Huniazilor din Timişoara. Evenimentul se inchide pe 30 septembrie.
  • Avem un interviu cu istoricul Dr. Konrad Gündisch despre rolul minorităţii germane în România modernă.
  • Biletele pentru spectacolele celei de-a 28-a ediţii a Festivalului Naţional de Teatru sunt puse în vânzare online începând de aseara pe https://www.mystage.ro/fnt. Pentru spectacolul ‘Îngeri în America’ – spectacol serial (partea I: ‘Sfârşitul lumii e aproape’, partea a II-a: ‘Perestroika’), producţie a Teatrului Maghiar de Stat Cluj, data punerii în vânzare a biletelor va fi anunţată ulterior. Anul acesta nu vor exista bilete puse în vânzare la casele de bilete ale teatrelor unde sunt programate spectacole. FNT se va desfăşura între 19 şi 29 octombrie.
  • Societatea de salubritate Tega din Sfântu Gheorghe a adunat, pe parcursul a două zile, peste 40.000 de kilograme de recipiente de sticlă, în cadrul unei acţiuni de colectare a materialelor reciclabile, o cantitate de două ori mai mare decât cea colectată în mod obişnuit în decurs de o lună. Fiecare persoană care a predat cinci kilograme de sticle a fost recompensată cu o jumătate de litru de bere. In următoarele două luni ,Tega va extinde acţiunile de colectare a sticlei în alte 13 localităţi din judeţ.
  • Budapesta îl acuză pe Poroşenko de „oprimarea” etnicilor maghiari din Ucraina – se afla din declaratia ministrului de externe al Ungariei, Péter Szijjártó care si-a exprimat speranta că situatia se va schimba după alegerile care vor avea loc anul viitor în Ucraina. (Presedintele Administratiei Regionale de Stat Transcarpatia, Ghennadi Moskal, sustine că înregistrarea video de la consulatul Ungariei din Berehove, în care mai mulţi cetăţeni ucraineni care depun jurământul de obţinere a cetăţeniei unare sunt sfătuiţi să-şi ascundă noile paşapoarte de autorităţile din Ucraina, a fost făcută de către un angajat al Serviciului ucrainean de Frontieră, care, la rândul său, obţinuse cetăţenia Ungariei)
  • Începe ediția a 13-a a Festivalului Anim’est la București (28 sept.–7 oct.). Institutul Balassi din București sprijină Festivalul Internaţional de Film de Animaţie încă de la primele ediţii prin facilitarea dialogului între artiștii români și maghiari. Anul acesta în secţiunea de competiţie de lungmetraj va participa filmul Ruben Brandt, colecționarul (Ruben Brandt, a gyűjtő), producătorul căruia este MISKOLCZI Péter. În secțiunea de scurtmetraje internaționale va participa filmul Sirene și rinoceri (Sellők és rinocéroszok) în regia lui TRAUB Viktória, iar în secțiunea de filme studențești filmul Extrasezon (Szezon után), regizat de LÁNG Orsolya.
  • În judeţul Covasna, construcţiile hidrotehnice afectate de inundaţiile din această vară vor fi reabilitate în regim de urgenţă, iar lucrările ar urma să se termine până la sfârşitul anului. Proiectele derulate însumează peste 7 milioane de lei şi se vor finaliza până pe 14 decembrie.

Bejegyzés navigáció