Az oktatásügyi minisztérium számára prioritás az esélyegyenlőség biztosítása, ezért a tanévet olyan vidéki településen nyitotta meg, ahol kisebbségi oktatás folyik – jelentette ki Csíkszentdomokoson Valentin Popa oktatásügyi miniszter. A Márton Áron Általános Iskolában tett látogatásán a tárcavezető hozzátette, az utóbbi időben olyan határozatokat hoztak, amelyek célja segíteni a vidéki iskolák felzárkóztatását. Megemlítette a 200 millió eurós projektet a vidéki gimnáziumok támogatására, az 1500-2000 lejes ösztöndíj biztosítását a vidéki líceumokban tanuló diákoknak, valamint a 22 ezer eurós keretet a vidéki iskolák laboratóriumainak felszerelésére. A tárcavezető értékelte a Hargita megyei iskolák eredményeit és segítséget ígért munkájukban. Valentin Popa hangsúlyozta, 153 új tankönyvet jelentettek meg kilenc kisebség nyelvén, ebből 26 olyan, amilyen eddig nem volt. Mindezt nem sikerült volna, ha nem a Tankönyvkiadó adja ki ezeket a könyveket – tette hozzá.

Arról a rendeletről, amely előírja a román nyelv szaktanárok általi oktatását az elemi iskolákban Valentin Popa csíkszeredai kolléganőnk, Csúcs Mária kérdésére válaszolva elmondta:

A rendelkezés nem befolyásolja az oktatók számát, katedráját, nem zárják ki a tanítókat, csak a prioritási sorrendet változtatták meg – tette hozzá Valentin Popa. Elmondta, hasonlóan jártak el korábban az idegennyelv, a torna- és a vallásórák esetében, ekkor viszont, a mostanitól eltérően, csökkent a tanítók óraszáma – emlékeztetett az oktatásügyi miniszter.