• Mai multe instituţii de învăţământ maghiare şi germane din țară încep astăzi anul şcolar cu grevă japoneză, ca urmare a faptului că guvernul român a modificat Legea Educaţiei Naţionale cu 10 zile înaintea începerii anului şcolar şi prevede ca în clasele primare ale minorităţilor, în locul învăţătorilor, predarea limbii şi literaturii române se va face numai de către profesori de specialitate cu studii superioare. Valul protestelor a fost iniţiat de către cei 31 de profesori şi învăţători ai Liceului Teoretic “Nicolaus Lenau” din Timişoara, cu limbă de predare germană. Liceul Teoretic “Bartók Béla” Timişoara și Liceul Unitarian “János Zsigmond” din Cluj-Napoca, cu predare în limba maghiară, s-au alăturat grevei japoneze.
  • Valentin Popa, ministrul educaţiei naţionale va participa astăzi la ceremonia de deschidere a anului şcolar în şcoli din Ţinutul Secuiesc: la Colegiul Naţional “Octavian Goga” cu predare în limba română din Miercurea Ciuc și la Şcoala generală “Márton Áron” din Sândominic. Ministrul se va putea astfel confrunta personal cu efectele modificării legislative.
  • Episcopia Romano-Catolică Oradea a intrat în posesia efectivă a Palatului Episcopal, naţionalizat în urmă cu 70 de ani. Episcopul Diecezei Romano-Catolice de Oradea Mare, Böcskei László a primit cheia Palatului Episcopal de la preşedintele Consiliului Județean Bihor, Sándor Pásztor, după ce Muzeul Ţării Crişurilor, aflat în subordinea CJ Bihor, s-a mutat din clădire. Episcopul László Böcskei a declarat că prin punerea palatului din nou în slujba culturii şi a comunităţii, dieceza urmează intenţia iniţială a constructorului. Clădirea Episcopiei Romano-Catolice Oradea este unul dintre cele mai semnificative şi complete monumente în stil baroc din Europa de Est şi din România, are aproape 6000 de metri pătraţi suprafaţă utilă. Palatul a fost ridicat între anii 1762 şi 1776, în baza proiectului realizat de Franz Anton Hillebrandt, arhitectul vienez imperial care a realizat şi planurile palatului regal de la Buda.
  • Fundaţia Pro Identitas din Arad împreună cu organizaţia judeţeană a UDMR oferă câte un ghiozdan plin cu rechizite copiilor care provin din familii nevoiaşe – interviu cu preşedintele UDMR Arad.
  • La Bucureşti şi Arad liceele maghiare încep noul an şcolar sub îndrumarea unor noi directori – insert directori
  • A fost inaugurată prima grădiniţă din Transilvania cu finanţare din partea guvernului ungar. În noua grădiniţă a Parohiei Reformate din Grădina Viilor (jud. Satu Mare) – care face parte din Centrul Calvin aflat în construcţie – de astăzi, vor începe anul şcolar 40 de copii, în două grupe.
  • Anul acesta, în judeţul Covasna vor funcţiona 309 unităţi de învăţământ cu predare în limbile română şi maghiară, cu două mai puţine decât anul trecut, din cauza scăderii populaţiei şcolare. Dintre acestea, 9 unităţi de învăţământ din mediul rural nu au autorizaţii sanitare de funcţionare pentru că nu dispun de apă potabilă curentă, iar 56 de clădiri nu au autorizaţii din partea Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă.
  • În judeţul Harghita s-au încheiat toate lucrările de pregătire a noului an şcolar. În judeţ funcţionează în total 406 de grădiniţe şi scoli. Numărul elevilor în noul an şcolar a scăzut cu câteva sute, iar câteva şcoli de la sate au fost închise din datorită numărului mic de elevi, cei rămaşi vor fi transportaţi cu microbuze în şcolile din apropiere
  • Uniunea Jurnaliştilor Maghiari din România a încheiat cu succes a treia şi ultima ediţie a programului de perfecţionare a jurnaliştilor şi editorilor tehnici din presa de limbă maghiară. La această ultimă ediţie au participat şi mai mulţi reprezentanţi ai ziarelor diferitelor comunităţi religioase – insert vicepreşedintele UJMR.
  • Începe campania de vaccinare antigripală. Județul Covasna a solicitat, de la Ministerul Sănătății, peste 7000 de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite către cabinetele medicilor de familie din județ.
  • Un colac secuiesc glazurat cu zahăr ars în lungime de 13 metri a fost preparat sâmbătă după-amiază în centrul municipiului Sfântu Gheorghe, în cadrul Festivalului kürtőskalács-ului şi deliciilor dulci.

Bejegyzés navigáció