Szent István ünnepe alkalmából idén is kiosztották a Külhoni Magyarságért Díjakat Budapesten. Idén tíz – köztük három erdélyi magyar – személy és szervezet kapta meg az elismerést. A díjakat 2011 óta minden évben augusztus 20-án adják át Budapesten, az Országházban olyan magyarországi és külhoni személyeknek, illetve szervezeteknek, akik a külhoni magyar közösségek érdekében a közéletben, az oktatásban, a kultúrában, a nemzet örökségének megőrzésében, az egyházi életben, a tudományban, a tömegtájékoztatásban vagy a gazdasági önszerveződésben kiemelkedő tevékenységet végeznek.

Az erdélyi díjazottak között van: Furu Árpád építészmérnök, műemlékvédelmi szakember, Péter Ferenc, Szováta volt polgármestere, Maros Megye Önkormányzatának elnöke és Tófalvi Éva sportoló.

Idén díjat kapott még: Bíró Mária és Bíró Árpád, a Ráti Szent Mihály Gyermekotthon vezetői, Horváth Emma, a Csáth Géza Művészetbaráti Kör alapítója és vezetője, Lőcsei József, a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közössége isztriai alapszervezete elnöke, Korpás Éva énekes, Szomi Ilona tanár, valamint a Nyugat-Kanadai Magyar Néptánc Fesztivál, és a Szlovákiai Magyar Cserkészszövetség.

A díjakat Semjén Zsolt, Magyarország miniszterelnök-helyettese és Potápi Árpád János, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára adta át.