A Gyergyói Cukorbetegek Egyesületének elnöke hazánkban az elsők között varratta fel bal csuklójára a cukorbetegség jelét, amelynek ötlete a Németországban élő Marton István tetoválóművésztől származik. A pécsi származású tetováló hálózatot hozott létre a tetoválóművészek körében, hogy a cukorbetegek csuklójára ingyenesen varrják rá azt a jelet, amelynek láttán egyértelműem felismerhető, hogy ájulás, rosszullét, eszméletvesztés esetén mi lehet a háttérben. Így az érintett személyek, rosszullétük esetén, remélhetőleg előbb juthatnak szakszerű ellátáshoz, ami akár az életüket is megmentheti.  A cukorbetegség jelei sok esetben összetéveszthetők más betegség- vagy az illumináltság tüneteivel. A tapasztalat azt mutatja, hogy sokan azért félnek segíteni az utcán a cukorbetegeknek (akik a roham alatt nehezen tudnak kommunikálni), mert a hipoglikémiás rohamot az ittasság tüneteivel azonosítják.

Szőcs Gábor

Az Életmentő tetoválás kezdeményezés egyre inkább növekvő tendenciát mutat, több országban több száz cukorbetegnek van már ilyen tetoválása. Hazánkban eddig három hargita megyei személy varratta magára az életmentő jelet.

Szőcs Zita

Mai adásunkban – többek között – a diabéteszes állapotot jelző egységes tetoválásról is beszámol Szőcs Gábor, a Gyergyói Cukorbetegek Egyesületének elnöke, de előtte ismerkedjünk meg feleségével, Szőcs Ritával, aki a Hargita Megyei Ifjúsági és Gyerek Cukorbetegek Egyesületével immár hat éve szólítja meg a cukorbeteg gyermekeket és fiatalokat, akiknek évente ingyenes tábort is szervez.

Hallgassa meg a műsort!