A Születés Hetét 2003-ban rendezték meg először Magyarországon. A szakmai és kulturális rendezvénysorozat célja minél szélesebb körű tájékoztatást nyújtani a szülés módjáról, helyéről, valamint a különböző választási és döntési lehetőségekről, a szülészeti ellátás hagyományos és újszerű alternatíváiról, a megfelelő döntéseket elősegítő kutatási eredményekről és a nemzetközi egészségügyi szervezetek ajánlásairól. A nagy érdeklődést övező programok mellett, a szervezők általában filmvetítésekkel, kiállításokkal, tematikus beszélgetésekkel, bemutatókkal, valamint szabadtéri programokkal várják a látogatókat.

Hazánkban is egyre több helyen köszöntik az édesanyákat a születés hete alkalmából. Marosvásárhelyen a napokban zajlanak az ehhez kapcsolódó programok. Hétfőn Geréb Emőke jogász Jogok a szülőszobában című előadásával vette kezdetét az ingyenes rendezvénysorozat, amely vasárnap családi piknikkel zárul. Kolozsváron, anyák napján, pontosabban május 6-án veszi kezdetét a Születés Hete rendezvénysorozat, amelynek keretében május 12-ig várják az érdeklődőket – egyebek mellett – egy rendhagyó előadással, amelyen az apákat hívják beszélgetésre. Nagyváradon május 7-11. között rendezik meg a Születés Hetét, amelyen – többek között – Nováky Rita szülésznő, perinatális szaktanácsadó értekezik arról, hogy a magzat hogyan éli meg a várandósság alatti létet és a megszületését, egyáltalán mi lehet a dolga a méhen belül (azontúl, hogy mozog, fejlődik és növekszik). Csíkszeredában május 7-12. között Édesanyák Hetét tartanak. A gazdag programkínálattal rendelkező rendezvényen többek között egyetemi tanárok, orvosok és szociológusok is szót kapnak.

Bernád Ilona
Bernád Ilona

A szülés-születés témakörben gyakran felszólaló szakemberek egyike, a makfalvi származású, Bernád Ilona szülésznő, néprajzi szakíró, aki több mint 20 évig gyűjtötte a Kárpát-medencében és Moldvában, a néphagyományunkban fellelhető, szüléssel kapcsolatos (generációról generációra hordozott) tudást, ami az életadáshoz, az anyasághoz, szülőséghez fűződő hagyományos és természetes hozzáállást is megmutatja. Mai adásunkban őt kértük mikrofon elé.

A hatalmas tapasztalatmennyiségről árulkodó beszélgetéseket folytatott meghívottunk szerint ?a természetesen világra jövő gyermekeink segítenek vissza egy egészséges társadalom működéséhez, mert az élet fontos dolgai magzati korunkban és születéssünkkor kezdődnek?.

Hogyan tartja össze a családot a természetes születés? Hogy szültek a nők régebben és hogy szülnek ma? A gyermeket megszülik vagy a gyermek születik? Hogy állunk a szülés irátni bizalommal? ? ilyen és hasonló kérdésekre keressük a választ a mai adásban.

Hallgassa meg a műsort!