Április 19 és 24 között zajlott Szatmárnémetiben a MAFESZT ? a romániai magyar színházi szövetség, a MASZÍN által rendezett színházi találkozó, amelyen a szövetség tagjai: az aradi, a temesvári, a váradi, a szatmári és a székelyudvarhelyi színház jelentős előadásokkal vett részt. És jó volt így, együtt lenni, látni egymást, beszélgetni ? kötetlenül és fesztelenül. A találkozón részt vett egy román társulat is, a Szatmári Északi Színház Román Tagozata a Családi tanács című mai színművel, amiből többek között az derül ki, hogy a mai társadalmi élet ? a korrupt demokrácia ? visszásságai az ugyancsak korrupt családi életben gyökereznek. Nem másokban, hanem elsősorban magunkban kell keresnünk az okát annak, ha nem mennek jól a dolgok szép hazánkban vagy világszerte. Ez lehet, hogy igaz ? csakhogy így, mint egy tévé-adás szövegeléseit látva, hallgatva, elszáll a fülünk mellett. A színház nemcsak szó, hanem költészet ? ami belevésődik agyunkba, lelkünkbe ? és nem hagy nyugodni. Ezt kellene elérni minden előadással.

A Kaukázusi krétakör ? a nagyváradi Szigligeti Színház előadása ? már közelebb kerül ehhez a szinthez, és így jobban belénk vésődik, hogy napjainkban, akárcsak akkoriban, amikor ez az ázsiai történet megszületett, a túlélés útja a becstelenség. Még a pap is ? esetünkben a pópa ? kocsmába jár, lefizethető. A bíró pedig egész egyszerűen elvárja a kenőpénzt. Ilyenkor már csak a salamoni ítélet maradt hátra, amikor a jó, a becsületes visszahúzódik, nehogy az elnyúló konfliktusba belepusztuljon a gyermek ? vagyis a jövő. Lelkünkbe vésődött a váradi előadás.

Miként a temesvári magyar színház produkciója is, a Shakespeare, Sonnet 66. Kokan Mladenovics rendező vezényletével a temesvári színészek állandóan énekelnek és kiabálnak, sürögnek és forognak ? így menekülnek önmaguk elől, és egymás elől.  Így jelenítik meg az állandó szorongást, félelmet, kilátástalanságot ? azt, hogy immár nyakunkon a kötél. ?Társulatunknak van egy közös pulzusa? – vallja Balázs Attila színész, az igazgató. És ez a közös pulzus megjelenik, láthatóvá válik ezen az előadáson is.

A marosvásárhelyi színisek felolvasást tartottak ? Matei Vi?niec darabját közvetítették így, amelynek címe: A III. Richárd betiltva, jelenetek Meyerhold életéből. Meyerholdról tudni kell azt, hogy Sztálin fogdmegjei ideológiai alapon letartoztatták a híres színházi embert, a feleségét 17 késszúrással megölték, őt pedig kivégezték pusztán azért, mert pozitív szereplőnek tartotta III. Richárdot és úgy is vitte színpadra. Meyerhold tulajdonképpen arra figyelmeztetett, hogyha Sztálint, a gátlástalan diktátort állandóan ajnározzák és istenítik, akkor méltán kijár ez a véreskezű britanniai ősének, III. Richárdnak is.

Gondolom, anélkül, hogy minden előadást sorra vennénk, már az eddigiekből is kiderült, hogy a MAFESZT tartalmas rendezvény, és szükségünk van rá.