Fölényes, a vártnál jóval nagyobb arányú győzelmet aratott a Fidesz-KDNP a tegnapi országggyűlési választásokon. Az eredményeket Pető Péterrel, a 24.hu felelős szerkesztőjével értékeltük.

 

Az adatok feldolgozása egyelőre nem teljes, de már megállapítható, hogy a 199 képviselői helyből a kormánypártok legalább 133-at szereztek meg, ami szűk kétharmadot jelent.

A pártok valós támogatottságát mutató listás szavazatok esetében is a hatalom növelte előnyét 2014-hez képest: 97,5 százalékos feldolgozottságnál a Fidesz-KDNP 48,5 százaléknál tart, listájára valamivel több mint 2,5 millióan szavaztak. Az ellenzéki pártokat több mint százezerrel többen választották, de ezek a voksok nem kevesebb mint 7 formáció között oszlanak meg.

A 20 százalékkal második helyen végzett Jobbik egyetlen egy egyéni mandátumot tudott nyerni. Az MSZP 13 százalékkal jóformán beszorult a városokba, a Demokratikus Koalíció éppen átcsúszott az 5 százalékos bejutási küszöbön, az LMP 8 százalékkal nem tudta felülmúlni 2010-es eredményét, a Momentum és az Együtt politikai szempontból nem létezik.

Vona Gábor Jobbik-elnök, Molnár Gyula MSZP-elnök és Hadházy Ákos LMP-társelnök is bejelentette lemondását.

A határon túli szavazók esetében a Fidesz támogatóinak aránya 94 százalékos, az összes többi párt mindössze 6 százaléknyi maradékon osztozik. A határon túli szavazatok két plusz helyet érhetnek a parlamentben a Fidesznek, elképzelhető, hogy ezen múlik a kormány kétharmados többsége.