Úgy látszik, március nem a mi hónapunk. Nem volt az 1990-ben sem, amikor március 19-én faluról behozott románok fejszével és husánggal törtek rá a magyarokra Marosvásárhelyen. Feldúlták az RMDSZ székházát, bántalmazták Sütő Andrást, garázdálkodtak a Bolyai utcában és a főtéren. Másnap megmozdultak a magyarok és a cigányok, és kezelésbe vették a husángosokat. Ekkor megjelent a román állam, szétverte, börtönbe vetette a marosvásárhelyi magyarokat és a romákat ? az összecsapások magyar és cigány résztvevőit. A románok pedig hazamehettek a faluikba? De a város maga is börtönné vált egy időre. Tanúsíthatom, mert ott voltam.

Március az idén sem jobb ? és most nem az időjárásra gondolok. Az alkotmánybíróság visszautasította, alkotmányellenesnek minősítette a marosvásárhelyi II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újraalapításáról szóló törvényt, melyet a Román Parlament mindkét háza elfogadott ? de amit a Nemzeti Liberális Párt és Traian Băsescu pártja, a Népi Mozgalom Párt megtámadott az alkotmánybíróságon. És sikerrel támadta meg.

Romániában jelenleg a liberálisok, az Orbán Lajos, bocsánat: Ludovic által vezetett párt a leghangosabb magyarellenes román nacionalista párt. Hát nem furcsa? Miként az is, hogy Băsescu népi mozgalma szintén csak nacionalista szólamokból él. Egyebet sem tudnak. Ennyire lelki szegények ? bocsánat: lelketlenek? Mehetnek gyónni húsvét előtt?

De a Szociáldemokrata Párt is megéri a pénzét. A parlament mindkét házában támogatta az RMDSZ kezdeményezését ? a II. Rákóczi Ferenc Római Katolikus Gimnázium újraalapításáról szóló törvény elfogadását. Mert tudta, hogy nem veszélyes, legfeljebb írott malaszt, s ugyanakkor könnyű megtámadni. És Romániában van olyan nacionalista politikai csoportosulás ? nem is egy! -, amelyik alig várja, hogy valamilyen magyarellenes támadással politikai tőkét szerezzen. Tehát, a PSD kiszúrta az RMDSZ szemét. Így lehet bízni benne.

De meggyőződésem szerint szükségtelen ilyen törvényt gyártani. Mert, ugye, az iskolaalapítás vagy újraalapítás a helyi hatóság feladata. Létező feladat ? amit nem kell újra feltalálni, hanem csupán teljesíteni kell. A Marosvásárhelyi Városi Tanács 23 tagja közül 10 az RMDSZ tagja. A PSD-nek pedig 4 tanácsosa van. Ha összefognának, mint a parlamentben, akkor máris többségben lennének ? és iskolát alapíthatnának. Miért nem teszik ezt? De Vásárhelyen van még egy politikai csoportosulás, a POL ? a Szabad Emberek Pártja. Három képviselője van a városi tanácsban, és közülük az egyik magyar, a másik német, a harmadik pedig román. Gondolom, ők is támogatnák az ügyet. Nem beszélve arról, hogy a prefektus szintén a PSD utasításait kell, hogy kövesse. Tehát, ha a Szociáldemokrata Párt a parlamentben nem szemkiszúrásból támogatta a katolikus líceum újraalapítását, akkor Marosvásárhelyen is támogatnia kellene azt ? és nem lenne semmi gond. Csakhogy a politika útjai kiismerhetetlenek. Ki tudja hová vezetnek?