Ha már Kövesi ? Toader vita, elő a tényekkel!

Elismerem, fontos, hogy az enyhén megalomániás hölgy egy fejjel magasabb az enyhén hiú egyetemi rektornál (akinél doktorált, akarom mondani plagizált), és ez kemény érv az igaza mellett ? de aligha menti azt a másik tényt, hogy a korrupcióellenes ügyészség főnöke visszaeső módon, háromszor is súlyosan alkotmányt sértett, amiből egy is elég lett volna a leváltásához.

Megértem, hogy a 2005-ös igazságügyi puccs alkalmával a Basescu- Macovei páros ügyészek és bírák tucatjait válthatta le egycsapásra, mindenféle miniszteri jelentés, indoklás vagy alkotmánybírósági ejnyézés, parlamenti eljárás nélkül, és akkor senki sem tüntetett ez ellen (illetve a kevesek között, igen, a kormánykoalíción belülről az RMDSZ, annak kormányfő-helyettes elnöke!) ? de ez nem menti azt a tényt, hogy a hölgy beosztottjai ártatlan embereket küldhettek börtönbe, tehettek tönkre, durván megsértve az emberi jogokat, s mindezt következmények nélkül rájuk nézve.

A média leleplezései nyomán nap mint nap iszonyatos törvénytelenségekről szerzünk tudomást (bizonyítékok hamisítása, hamis tanúvallomások kikényszerítése, zsarolás, megfélemlítés, kitalált vádak stb., stb., elképesztő szóhasználat, kegyetlenség és cinizmus), amelyekre a korrupcióellenes vádhatóság vezetője a keddi vitán egy szóval sem reagált, hallgatott meggyőzően, mint szaharin a főben.

Én megértem, hogy egyesek az ország legtekintélyesebb jogi egyeteme nemzetközi hírű professzorának ?húsz pontját? kevesebbnek tartják, mint ügyész vitatársainak kisiskolás ?felvetéseit?, elvégre nem az számít, hogy a miniszter tucatnyi szakkönyv szerzője (a legfontosabbiknak hét kiadása jelent meg, joghallgatók százai tanulták és tanulják belőle a büntetőjogot), mellékesen tíz évig az Alkotmánybíróság tagja volt ? de vajon ez menti az antikorrupció ?élharcosainak? korrupcióját, a szelektív igazságszolgáltatást, annak fegyverként történő felhasználását, a politikai ellenfelek megsemmisítését szekus-bolsevik koncepciós módszerekkel?

Én megértem, hogy a kis miniszter ?lassú, szájbarágós, öreges és színtelen felolvasása? untatta a jogcikkelyekre való hivatkozásoktól viszolygó ?hastagú ellenállókat?, akik a köztéren tüntetnek ellene, és ehhez akár Kolozsvárról is négykézláb a fővárosba vonulnak ? de ez aligha menti azt a tényt, hogy az intézményvezető hölgy arrogáns és törvénysértő módon a többszörös meghívás ellenére nem jelent meg a parlamenti vizsgálóbizottság előtt, a védőbeszédében pedig, a vitán ismét hazudott, akárcsak korábbi sajtóértekezletén.

A Toader miniszter versus Kövesi főügyész vita tétje természetesen nem a Legfelsőbb Bírói Tanács ügyészi osztályának a meggyőzése volt, ott a vélemény készen állt; mellesleg az öt ügyész egyike a Kövesi beosztottja volt, további kettőnek pedig DNA-dossziéja van, elég a főfőnök egyetlen szava, és ?pönálissá? válhatnak, oda a busás fizu, a karrier ? személyi érdekeltségük miatt egy igazi jogi perben nem is véleményezhettek volna, pitiznek, ahogy tudnak a szerencsétlenek.

A szóbanforgó vita még csak nem is a ?művészi összhatás? miatt volt fontos (amelyet így is, úgy is mindenki szubjektíven ítélt meg), ennek a vitának a valódi lényege az volt, hogy felhívja a figyelmet a rendszerszintű hibákra, a helyzet tarthatatlanságára. Legfőképpen arra, hogy az emberi jogokat ? esetünkben legfontosabbként az ártatlanság vélelmét ? nem (lenne) szabad semmibe venni.

De ha már az ártatlanság vélelméről van szó… Megértem, hogy a percepció fontos, sok esetben a valóságnál is fontosabb, sőt átveszi annak helyét ? de a percepció elterelő manipulálása gyűlöletes, a jogszolgáltatásban pedig a percepciónál fontosabb az igazság.

Persze azért a felajzott percepciónak továbbra is fontos szerepe lesz. Érdekes kifejeződése például a ?hastagú ellenálló? tüntetések egyik felirata: a ?vörös pestis? bélyeg. Ezt először a nácik használták, ki van próbálva…! Most egy olyan politikai alakulatra aggatva láthatta a világ, amely az Európai Parlament második legnagyobb pártcsaládjának tagja.

Vagy ott van a kifejező illusztráció, amelyen Iohannis és Kövesi (a hóhér ruhájában/szerepében) a köztéren felakasztja ? igen, kötéllel, láthatóan ? a rabruhás Tariceanut, Dragneát és újdonságként szegény Toadert is. Ártatlan embereket. Emblematikus, kifejező kép, több mint karaktergyilkosság! (https://media.dcnews.ro/image/201802/w670/protest_piata_victoriei_45420700.jpeg )

Így, fiúk, így ? az államelnök (az ország első embere) és a korrupcióellenes főügyész (az illető vádhatóság első embere) nyilvánosan, a köztéren kivégzi a szenátus elnökét (az ország második emberét), a képviselőház elnökét (az ország harmadik emberét) és az igazságügyminisztert (a Velencei Bizottság tagját). Egyszerű és nagyszerű megoldás!

De nincs hiányérzetetek, fiúk? Nem maradt ki valaki?

Van még hely azon a nagy jelképes akasztófán, csak kitartás! Előre, mindig előre!

 

 

Utóirat a rádiójegyzethez

 

  1. A Toader ? Kövesi vita a keddi ?performansszal? nem ért véget. Talán még jogilag sem. Ugyanis ? surprise! ? az alkotmány (konkrétan az Alkotmánybíróságnak erre a helyzetre vonatkozó keddi külön pontosítása) értelmében az államelnök nem tagadhatja meg Laura Codruta Kövesi tisztségből történő visszahívását, tekintve, hogy az az igazságügyi miniszter hatáskörébe tartozik. Újabb érdekes/unalmas jogi fejtegetések következnek, amit majd percipiálunk…

 

  1. Azoknak, akik az ominózus vitában Kövesit látták meggyőzőbbnek, és ezt a benyomásukat általánosnak vélik: egy legújabb, februári szociológiai felmérés szerint a lakosság bizalma messze az ügyészekben a legalacsonyabb. Némi meglepetésre a legmagasabb bizalmi index a tanároké: hetven százalék. A megkérdezettek hatvanöt százaléka bízik az újságírókban, harmincnyolc százaléka a rendőrökben. Az ügyészekben mindössze tizenhét százaléka!