Furcsa párosítás volt február 14-én, ugyanis egy napra esett a hamvazószerda és a gyakran Valentin-napként emlegetett Bálint-nap.

A hamvazószerdával véget ért a farsang és megkezdődött a húsvétvasárnapig tartó, negyvennapos nagyböjti időszak. A hamvazószerda megnevezés egyházi szokásra utal. A tavalyi barkát elégetik, hamuját megszenteli a pap, és keresztet rajzol vele a hívek homlokára, azt sugallva, hogy a halandók porból lettek és porrá lesznek.

De mi is történt hosszú időn keresztül hamvazószerdán? Ezen a napon az asszonyok kitisztították a zsíros edényeket, mivel nem ettek zsírt és zsíros ételt az elkövetkező negyven napban, sőt a húst is mellőzték. Csak kenyeret, zöldséget, gyümölcsöt, valamint ezekből készült meleg ételeket ettek. Néhol a tojás és a tejjel készült ételek fogyasztását is tiltották. Emellett a böjt idején tilos volt bálokat, mulatságokat, lakodalmakat szervezni. Ezt a szokást számos helyen ma is igyekeznek megtartani.

Felvetődhet a kérdés, hogy mégis miként lehet motivációt szerezni a böjthöz. Sokat segíthet egy idézet Hippokratésztől, akit az orvostudomány alapítójának tartanak. Az ógörög orvos, természettudományos író, antropológus szerint ?aki erős, egészséges és fiatal akar maradni, éljen mértékletesen, eddze a testét, lélegezzen tiszta levegőt és kínját inkább böjtöléssel, mintsem gyógyszerekkel gyógyítsa?.

És miért volt ellentmondásos idén február 14-e? Miközben sokan igyekeztek ráhangolódni a böjti időszakra, addig mások éttermekben, szállodákban ünnepelték a szerelmesek napjának kikiáltott Bálint-napot, amit legtöbben Valentin-napként ismernek. Természetesen egyik sem elítélendő.

De honnan is ered ez a szokás? Szent Bálint a 14. században a jegyesek és a fiatal házasok védőszentje lett Angliában és Franciaországban. A legenda szerint Terni püspöke keresztény szokások alapján eskette meg a szerelmeseket egymással, köztük a katonákat is, akiknek az akkori császári parancsok értelmében nem szabadott volna házasságot kötni. A hagyomány úgy tartja, hogy ezek a házasságok jó csillag alatt születtek.

Ezen a napon romantikus üdvözletekkel is meglepik egymást. A legrégebbi ismert, írásos Valentin-napi üdvözlet Károly orléans-i hercegtől maradt fenn. 1415-ben írt levelet a feleségének a londoni Tower börtönből, jelenleg a levél egy kéziratgyűjtemény része, amelyet a londoni British Libraryben őriznek.

Sokak szerint nemcsak Valentin-nap, hanem az év minden egyes napján kellene figyelnünk a társunkra. Hogy ez egyszerűbb legyen, érdemes megfontolni egy idézetet az amerikai John Graytől, aki többek között A férfiak a Marsról, a nők a Vénuszról jöttek című sikerkönyv szerzője. ?A férfiak főleg bizalomra, feltétlen elfogadásra, pozitív megítélésre, csodálatra, helyeslésre és bátorításra vágynak. A nők elsősorban gondoskodást, megértést, tiszteletet, hűséget, elismerést és megnyugtatást kérnek a társuktól. A feladat attól nehéz, hogy ki tudjuk-e találni, a szeretet milyen megnyilvánulására áhítozik éppen a társunk.?

Hogy visszakanyarodjak a nyelvműveléshez, fontos tudni, hogy a Valentin-napot és a Bálint-napot mindig kötőjellel írjuk, mivel tulajdonnevekkel képzett összetételekről van szó. Ugyanakkor, bármennyire is magasztos érzelmi töltetük legyen, kisbetűkkel írjuk a farsang, a hamvazószerda, a nagyböjt és húsvétvasárnap megnevezéseket.