Az új kormány miniszterré léptette elő Bogdan Trifet, az Országos Környezetvédelmi Felügyelőség vezetőjét ? és helyébe Szép Róbert lépett, Bogdan Trif eddigi helyettese, aki államtitkári rangot kapott, hogy jól elláthassa munkakörét. Ő lett tehát Romániában a környezetvédelmi főfelügyelő.

Iszonyú nagy munka vár rá, hiszen a Környezetvédelmi Felügyelőségnek 23 rendkívül összetett feladatot kell ellátnia egyidőben. Ellenőriznie kell az összes ? környezetet érintő ? tevékenységet. És még idejében! Le kell állítania és büntetnie kell a kihágásokat, még mielőtt azok katasztrófát okoznának. Törvényes lehetőségei szerint ellenőrizhet mindent és mindenkit. Megnézhet minden okiratot és felfüggeszthet bármely ? általa környezetellenesnek ítélt tevékenységet. Nagy hatalma van? Már jelentek is meg olyan cikkek a sajtóban, melyek szerint a Környezetvédelmi Felügyelőség ?megeszi a gazdasági egységek kenyerét?. Nahát, még nem tartunk ott ? de a gazdasági tevékenységet végzőkről máris el lehet mondani, hogy tönkretették bolygónk, a Föld légkörét, világméretű felmelegedést okoztak, ami akár az ember és az élővilág közeli pusztulásához vezethet. Ezt kellene, hogy megakadályozzák valahogy a környezetvédők ? ha tehetik.

De feladataik teljesítéséhez egész hadseregre van szükség. Romániában jelenleg 823 személy dolgozik a környezetvédelmi hatóság keretében, de a számukat növelni kell ? a tervek szerint 889-re ? ahhoz, hogy elláthassák feladatukat. A környezetvédelmi hatóság tavaly ? egy félév alatt! ? 21700 ellenőrzést végzett. Ehhez valóban egész hadsereg kell! És 22 millió lej büntetést rótt ki, 790 figyelmeztetést adott, 149-szer függesztett fel tevékenységet, 30 bűnügyi eljárást kezdeményezett, és 14-szer javasolta környezeti megállapodások vagy engedélyek megszüntetését ? mert azok nem bizonyultak hasznosnak, hatékonynak, környezetvédőnek. Így állunk tehát?

Nem elég az ellenőrzés, a büntetés, a felfüggesztés. Ezek már csak utólagos próbálkozások. Az emberek hozzáállásával van a baj, azt kell megváltoztatni. S ha lehet, még idejében! Tudatosítani kell, hogy egyek vagyunk a természettel. Egészségünk és létünk a környezet egészségének függvénye. Úgy kell élnünk, hogy ne akadályozzuk a természet működését. Mindezt még a leköszönt környezetvédelmi államtitkár, a miniszterré előléptetett Bogdan Gheorghe Trif hangsúlyozta. De megállapítása aktuális ? és érvényes! ? ma is. Így kell felfogni az igazi környezetvédelmet. És ezt kell elérnie Szép Róbernek is ? ha azt szeretnénk, hogy jövőnk legyen ezen a földön.

Az emberiség aggódik a természetes környezet fennmaradásáért. Évente ? 12 hónap alatt ? 34 természetvédelmi világnap van. Igen, 34. Vagyis havonta több mint három! Nem panaszkodhatunk? Az ünnepek száma fölülmúlja az ortodox naptárban lévőkét? Ez is szép. De akkor lennénk igazán hatékonyak, ha környezetvédelmi világnapnak tekintenénk minden napot ? és soha többé nem szennyeznénk sem embertársainkat, sem a világot. Fogjunk össze ezért Szép Róberttel!