Dezső Tibor Attila
Dezső Tibor Attila

A táncmulatságok döntő többségére ? a táncrend eltáncolására ? farsangkor került sor, mert a régiségben ekkor tartották a menyegzőket. Arra, hogy a farsang valamikor a párválasztás időszaka volt és egyben fontos ?esküvői szezon? az ünnepnapok elnevezése is utal (pl.: első menyegzős vasárnap, azaz vízkereszt utáni első vasárnap). Most nagyfarsang ideje van. Az ünnep, ami vízkereszttel kezdődik.

Dezső Ágota
Dezső Ágota

Adásunkban a zágoni táncos lábú lelkészt és feleségét faggatjuk a magyar néptáncról. A gyergyószentmiklósi születésű Dezső Tibor Attila református lelkipásztor ? majdhogynem húsz éve szolgál ? 2014 óta a Zágoni Református Egyház­község lelkésze. Négy gyerekével és feleségével együtt elkötelezett a néptánc és a népzene iránt. 2006 és 2014 között Csíkcsomortánban, a Magyarok Nagyasszonya baranta- és néptánc csoportok oktatója és vezetője volt.

A tiszteletes szerint a néptánc a lélek kiáradása, és már az sem mindegy mit táncol az ember. Adásunkban szó lesz zenei  anyanyelvről, táncnyelvről, a néptánc és az egészség kapcsolatáról.

Hallgassa meg a műsort!