Az utóbbi időben szerte a világon a legfontosabb hírek, tudósítások között szerepelnek azok, amelyek szexuális zaklatásokról számolnak be. Ennek egyszerre oka és következménye, hogy egyre több esetre derül fény.

Alig több mint egy hónapja a Transindex főszerkesztője közölt egy esetleírást, amelyben egy fiatalember arról a gyanújáról beszélt, hogy idősebb színész barátja visszaélt a helyzetével vele szemben. Ez volt az első írás egy erdélyi zaklatásgyanús incidensről. A kommentek hatására a cikk szerzője lemondott vezető tisztségéről ? ami szintén első ilyen eset Erdélyben.

Hatalmas port vert fel, milliók követték a tévékben egy román ortodox pap, bizonyos Cristian Pomohaci történetét, akiről tanúvallomások alapján kiderült, hogy sorozat-pederaszta, vallásos hívei a végsőkig védték, tüntettek érte, végül egyháza kiközösítette ? az ügy újabb szomorú adalék az egyházi pedofilbotrányok történetéhez.

A szexuális zaklatások zöme azonban nem az azonos neműek között történik, az áldozatok az esetek túlnyomó részében kiszolgáltatott helyzetben levő nők.

Az évad nagy leleplezéssorozata Harvey Weinstein hollywoodi producerrel kezdődött, októberben, aki fiatal színésznők helyzetével élt vissza sok éven át, sokszor a szó szoros értelmében erőszakot alkalmazva. Lehet, hogy a színházi-filmes világban jártasabbak az anekdotikus ?szereposztó divánra? gondolva először legyintettek, de viharos gyorsasággal igazi tömegmozgalommá vált, hogy álljon ki, mondja el a saját történetét mindenki, aki megjárta, akár férfi, akár nő. Amerikai színészek, rendezők egész soráról derültek ki szörnyű dolgok.

Magyarországon is egymást követték a kiállások, leleplezések, most éppen az ismert újságíró, tévés műsorvezető Havas Henrik botrányai, süllyesztőbe kerülése a szenzáció.

Az említettek közös vonása, hogy bár fölérendeltségi helyzetükben követték el, nem egy alkalommal ? mintegy gyógyíthatatlan megszállottként ?ocsmányságaikat, egyikük sem politikai hatalmi tényező. A politikusok, a választottak visszaélései viszont más, sokkal súlyosabb megítélés alá esnek.

És ezzel el is érkeztünk Donald Trump amerikai elnökhöz, aki ellen több nő is feljelentést tett szexuális zaklatásért. A sokoldalúan tahó világurának azonban hatalmas tábora van, elvakult hívei mindig és mindenben készek megvédeni őt, ebben is. A minap a politikai bosszú sajátos formában mégis elérte őt: a ?tiszta republikánus? Alabama államban a szenátorválasztáson a nemi zaklatással vádolt republikánus jelölt történelmi vereséget szenvedett demokrata ellenfelétől, ami alaposan megrengette az elnök aggódó pártját.

Teljes pompájában bontakozik ki ezekben a napokban Trumpnak egy régebbi zaklatási botránya is. A feljelentő egy újságírónő, aki még 2005-ben a híres Trump-birtokon készített riportot a házaspárról, és elmondása szerint a milliárdos az egyik szobában, ?amit különösen érdekesnek nevezett, becsukta maguk mögött az ajtót, majd őt a falhoz szorította, nyelvét a torkába dugta, és szexuális ajánlatot tett?. Az elnök tagadta, hogy akár ismerné, valaha is látta volna az újságírónőt. A hölgy lapja azonban most kedden közölt egy a riport alkalmával készített fotót, amelyen a leendő elnök és felesége társaságában látható. Trump jellemző módon a demokraták ármánykodásának nevezte a a fejleményt…

Igen, változatos zaklatások korát éljük, és különösen a (zaklató) politikus, gyakran válaszol a vádra cinikusan, dölyfös felsőbbrendűséggel. A frakcióvezető, hülyének nézve minket, cinkosan letagadhatja, hogy a levágott disznóra írt Ő VOLT A SOROS azt jelenti, amit jelent és amit üzen (ahogy annó a kommandói ?migráncsos? diáknépszínműben sem volt ugye semmi célzás); a bukaresti metróban egy pszichopata által elkövetett gyilkosság másnapján az egyik parlamenti képviselő mondhatja a másiknak, hogy ?találkozunk a metróban?; a világ tahó ura mondhatja, hogy celebként szinte mindent megtehet a nőkkel, és ?a pinájuknál kell megragadni őket?. Az ilyen politikusok miatt is van, hogy közéletünket elönti a gyűlölet, a vulgaritás, az önkényesség szelleme ? és úgy tűnik, nincs megállás.

Bár vannak biztató jelek is. Idén a Time magazin az Év emberének a #metoo mozgalmat nevezte ki, amely az elmúlt hónapokban felhívta a figyelmet a szexuális zaklatások tömegességére és rendszerszintűségére, és befolyásos, érinthetetlennek tűnő embereket számoltatott el. A mozgalom ?elképesztő erejűnek? bizonyult.

A ?me too? azt jeleni: én is. Én is kiállok. Mindig és mindenhol ki kell állnuk a zaklatók ellen! Különösen egy olyan korban, amikor az emberiséggel, az emberi nemmel szemmel láthatóan valami nagyon nagy baj van.