Elutasította ma a Parlament a Nemzeti Liberális Párt (PNL) és a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) által a Tudose-kabinet ellen benyújtott bizalmatlansági indítványt. Az indítvány 159 támogató és három ellenszavazatot kapott, 23-an tartózkodtak. Elfogadásához 233 támogató voksra lett volna szükség.

A bizalmatlansági indítványról szóló vita alatt több ezren gyűltek össze a Parlament épülete előtt, hogy élő láncot alkossanak. A tüntetők „Le a PSDragnea-kormánnyal”, „Igazságot akarunk, nem korrupciót”, „Vörös riasztás, állítsátok meg a katasztrófát” feliratú táblákat tartottak a magasba. A tiltakozók között volt Ludovic Orban PNL-elnök és az alakulat bukaresti szervezetének elnöke, Cristian Buşoi is.

A bizalmatlansági indítványról szóló ülés elején 274 képviselő és szenátor volt a teremben. A PSD és a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) törvényhozóinak többsége elhagyta az üléstermet, amikor a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) szenátora, Ramona Dinu elkezdte felolvasni a bizalmatlansági indítvány szövegét. A bizalmatlansági indítvány benyújtása alkotmányos jog, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) azonban ezt populista és demagóg célokra használta fel –  jelentette ki a Parlament plénuma előtt Mihai Tudose miniszterelnök.

A bizalmatlansági indítvány vitáján Raluca Turcan nemzeti liberális párti (PNL) képviselő úgy fogalmazott, mindenki számára egyértelművé vált, hogy a PSD-ALDE kabinet a „nemzeti érdek ellen tevékenykedik”. Turcan szerint Dragnea, Tăriceanu és Tudose Románia „európai uniós csatlakozása előtt alkalmazott eljárásokhoz és gyakorlatokhoz akar visszatérni”, az ország azonban ezt nem fogja tolerálni. (Agerpres)

Ez a harmadik bizalmatlansági indítvány a PSD-ALDE koalíció hatalomra jutása óta, az előzőt a kormánypártok nyújtották be saját kormányuk ellen.