A Nemzeti Liberális Párt honatyái kérték, hogy ismételjék meg a szavazást a tegnap távollétükben megtárgyalt cikkelyekkel kapcsolatban, a testület elnöke, Florin Iordache azonban elutasította igénylésüket.

A PNL-s képviselők arra hivatkozva hagyták el tegnap a parlamenti különbizottság ülését, hogy azon „álvita” zajlik, a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és az RMDSZ teljesen figyelmen kívül hagyja az ellenzék, a Legfelsőbb Igazságszolgáltatási Tanács (CSM) és a legfőbb ügyészség véleményét és javaslatait az igazságügyi törvények tervezett módosításaival kapcsolatban. A parlamenti bizottság ma folytatta a bírák és ügyészek jogállását szabályozó törvény módosításait tartalmazó tervezet tárgyalását.

A bizottság mai döntése értelmében az államfő nem utasíthatja el a bírák és ügyészek kinevezését. A különbizottság tagjai 15 támogató és hét ellenszavazattal hatályon kívül helyezték azt a cikkelyt, amely szerint az államelnök egyetlen alkalommal elutasíthatja a bírák és ügyészek kinevezését. Ennek a kitételnek a törlését a Romániai Bírák Országos Szövetsége (UNJR) javasolta. (Agerpres)