A helyzet a politikai fronton pillanatról pillanatra változik, de ez lényegtelen. Nincs számottevő erő, amely a szociáldemokratákat leváltaná, ezért a reális hatalom, vagyis az okkult körök, amelyek sorában sem a korrupcióellenes ügyszségről, sem az államelnökről nem lehet tudni, hogy milyen mértékben főkolompos és milyen mértékben puszta eszköz, a jól bevált recept szerint sorra ütik ki a kormány sakkfiguráit. A fő cél nyilvánvalóan az, ami nem egyszer már sikerült nekik: a reális többségi választói akarat megváltoztatása, visszájára fordítása ? ahogyan ez nagyjából 2004-2005 óta Romániában rendszeresen történik. És esetleg egy új ?én kormányom? felállítása, miután az ezelőtti annyira bevált… Addig is vak harcnak vagyunk tanúi két szövetség: a PSD-ALDE és a SRI-DNA között.

Utóbbi kész bármikor friss ?pönálisokat? szállítani Iohannis asztalára (aki legalább kétszeresen ?pönális? ? kellene hogy legyen), a kormánypártok miniszterei megszokták a múlandóság érzését; kész csoda, hogy mindig jönnek elő újak a semmiből és hullnak vissza a semmibe. Az ártatlanság vélelme ? ahogyan az ügyészállamban lenni szokott ? nem működik, Brüsszel ?percepcióját? az határozza meg, hogy kik ellen indít újabb vizsgálatot a DNA. A köznép percepcióját pedig az határozza meg, hogy melyik változatot hiszi el a ? meg kell adni, plurális ? román média által sugalltakból: azt, hogy mindenki korrupt, és az ügyészségnek még határozottabban kellene fellépnie, akár egyoldalúan, részrehajlóan a politikusok ellen; vagy pedig azt, hogy a DNA és a mögötte állók maguk is korruptak, sőt, ezért törvénybe kellene foglalni a magisztrátusok felelősségét.

Nagy valószínűséggel a mostani konstruált helyzetet pont az igazságügyi rendszer reformját célzó törvénycsomag váltotta ki, valamint a DNA-SRI binom körüli botrányok elkendőzésének szándéka. (Zárójelben: egyetértek azzal az RMDSZ-es parlamenti képviselővel, aki szerint ?ügyészállamban élünk, ahol a nemzetbiztonságra hivatkozva bármikor, bárkit lehallgathatnak, hogy azután, a rendszer számára kényelmetlen emberek ellen bűnvádi eljárást indíthassanak. Az RMDSZ nem érthet egyet azzal a szándékkal, hogy a jelenlegi állapotokat megőrizzük, hiszen ez nem az igazságszolgáltatás függetlenítésének ügyét szolgálja, hanem a hatalommal való visszaélés lehetőségét teremti meg.?)

Nehéz ebben a helyzetben bármilyen személyes hozzáállást, értékelést megkockáztatni. Most éjszaka, amikor a jegyzetemet írom, fogalmam sincs, mi történhet a sorsdöntőnek kinéző mai napon, ki mond csütörtököt, marad-e egyáltalán a kormány… Bevallom, átfutott a fejemen az is, hogy a kormánynak le kellene mondania, hogy előrehozott választásokat kikényszerítve végre dűlőre vigye a dolgot.

Hanem a vívódások elkerülésére kínálkozik más módszer is. Van egy érdekes, mulatságos kis figura a jelenlegi román kormányban, a mezőgazdasági miniszter Petre Daea. Amolyan gyermekszájként vált ismertté, ízes és olykor nyelvtanilag nem kifogástalan beszédével, de szókimondásával is, elragadtatásával a juh iránt, amelynek szobrot emelne. A finom értelmiségiek persze csúfolódnak vele, kéjjel idézik (el)szólásait, de a nép körében nagyon tisztelik, ?e de-al nostru?, ugye. Kevesen ismerik úgy a tárcájuk ügyes-bajos dolgait, a terepet mint ő, felbecsülhetetlen, mennyit hoz az állami költségvetésbe a fellendített mezőgazdaság, a földművesek és állattartók felette elégedettek, mert előre egészében megkaptak minden támogatást, apropó: nea Daea csúcstartó is egy kényes területen: maradéktalanul, száz százalékosan lehívta az európai mezőgazdasági alapokat.

Kedves hallgatóim, gondolhatják, hogy nem azért említettem Petre Daeát, hogy a kormányt dicsérjem. Hanem éppen egy jótanácsért, amit a juhok minisztere akkor adott, amikor megkérdezték, mi a véleménye arról, hogy Tudose meg Dragnea, hogy ?pönálisok?, hogy válság. A népi bölcs a meredek kérdésre azt válaszolta: ? Tudják meg, semmi sem finomabb a sült töknél jégkockával!

Remélem, mindenki megérti ebből a bölcs válaszból, hogyan kell viszonyulni ahhoz a kérdéshez, hogy mi legyen a kormánnyal.