Vádat emelt az Országos Korrupcióellenes Ügyészség Dorin Florea marosvásárhelyi polgármester és Sergiu Claudiu Maior volt alpolgármester ellen hivatali hatáskör több mint 9.000 rendbéli túllépése miatt ? tájékoztat az Agerpres hírügynökség. A vádhatóság Andrei Mure?an, a tettek elkövetése idején városházi titkár ellen is vádat emel hivatali hatáskör túllépésében való bűnrészesség miatt.

A vádhatóság szerint Sergiu Claudiu Maior a polgármester tanácsosaként 2016. március 9-e és június 29-e között 9.198, a marosvásárhelyi városháza által kibocsátott fizetési utalványt írt alá, noha erre nem jogosította fel tisztsége. Az ügyészek szerint az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség 2016. március 1-jei jogerős döntése összeférhetetlenséget állapított meg Sergiu Claudiu Maior esetében, aki így 3 évre elveszítette a jogot köztisztség betöltésére. Miután lemondott alpolgármesteri és helyi tanácsosi tisztségeiről Sergiu Claudiu Maiort polgármesteri tanácsosnak nevezte ki Dorin Florea, hogy továbbra is gyakorolhassa hivatali előjogait, a többi között a fizetési utalványok aláírását, noha azoktól eltiltotta a törvény ? olvasható a DNA közleményében. Andrei Mureşan városházi titkári minőségében jóváhagyta és aláírta a polgármester erre vonatkozó döntéseit.

Az ügyészség szerint a vádlottak ezen lépések révén csorbították Marosvásárhely város és lakossága arra vonatkozó érdekeit, hogy a köztisztségeket és közméltóságokat a pártatlanság, feddhetetlenség és átláthatóság elvei alapján gyakorolják, és ne foglalhassák el olyan személyek, akik elestek ettől a jogtól.

Az ügyet a Maros megyei törvényszék tárgyalja ? adja hírül az Agerpres.