Az Alkotmánybírósághoz fordul a kormány annak tisztázására, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztálynak jogában áll-e nyomozást folytatni a kormányhatározatok elfogadásának körülményeit illetően a Belina-ügyben ? jelentette be tegnap Tudorel Toader igazságügyi miniszter.

Mint ismert, a DNA egy héttel ezelőtt bűnvádi eljárást indított Sevil Shhaideh régiófejlesztésért felelős miniszterelnök-helyettes ellen, illetve kérte a képviselőház jóváhagyását a Rovana Plumb európai forrásokért felelős tárca nélküli miniszter ellen annak a kormányhatározatnak az ügyében, amely lehetővé tette, hogy a 45 hektáros – Belina nevű Duna-szigetre is kiterjedő – horgászparadicsom átkerüljön a vízügyi hatóságtól a Teleorman megyei önkormányzat kezelésébe. A vádhatóság szerint a Duna árterületén fekvő ingatlan átadása az alkotmány, négy törvény és egy sürgősségi kormányrendelet megsértésével történt.

A román sajtó szerint a szenvedélyes horgászként ismert Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt elnöke, Teleorman megye volt önkormányzati elnöke rendszeres vendége volt a Belina-szigetnek.