Újabb közbeszerzést hirdetnek az észak-erdélyi autópálya magyar határhoz vezető szakaszának a befejezésére – adta hírül ma a Mediafax hírügynökség a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság híradására hivatkozva. A társaság a hatvan kilométeres Bors – Berettyószéplak szakaszt három részre bontotta, és tegnap adta át az egyes szakaszok megépítésére vonatkozó pályázati kiírásokat a romániai közbeszerzések elektronikus rendszerének.

A 26 kilométeres Berettyószéplak – Bisztraterebes, a 29 kilométeres Bisztraterebes – Bihar és az 5 kilométeres Bihar – Bors szakasz befejezését más-más útépítő cégre bízza a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság. A 60 kilométeres autópálya befejezésére az állam áfa nélkül 215 millió eurót szán.

A pályázatra jelentkező útépítő cégeknek három hónapjuk van az ajánlattételre. A megbízást elnyerő társaságoknak hat hónap alatt kell elvégezniük a tervezési, majd további 18 hónap alatt a kivitelezési munkákat, és 5-10 év garanciát kell vállalniuk a megépített autópályáért.

Az útépítésre jelentkező társaságoknak le kell mondaniuk arról a lehetőségről, hogy nézetkülönbség esetén a Párizsi döntőbíróságnál keresik igazukat, és meg kell határozniuk azokat a szankciókat, amelyeket a határidők be nem tartása, vagy a minőségi követelmények nem teljesítése esetén készek vállalni – közölte a közúti infrastruktúrát kezelő országos társaság.