Függeszti az Egyesült Államok a Oroszországban nem bevándorlási vízumok kiadását, az amerikai külképviseleteken Moszkva által elrendelt létszámcsökkentésre hivatkozva. A szerdától érvényes döntésről honlapján adott hírt tegnap az orosz fővárosban működő amerikai nagykövetség.

A vízumkiadás szünetel majd a moszkvai diplomáciai képviseleten augusztus 23-tól szeptember 1-ig, aSzentpéterváron, Jekatyerinburgban és Vlagyivosztokban működő konzulátusokon pedig határozatlan ideig – a közlemény szerint az orosz fél által megkövetelt létszámkorlátozás végéig.

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter kijelentette, hogy Moszkva tanulmányozni fogja az általa az orosz hivatalos politikával szemben hangulatkeltő szándékúnak minősített amerikai intézkedést.

Mint ismert, válaszul az Oroszországgal szemben bevezetett amerikai szankciók megszigorítására, valamit orosz diplomaták egy csoportjának tavaly év végén történt kiutasítására Vlagyimir Putyin elnök július végén közölte, hogy az Egyesült Államoknak szeptember 1-jéig 755 fővel kell csökkentenie nagykövetsége és három konzuli képviselete személyzetének létszámát. Az orosz külügyminisztérium érvelése szerint így mindkét országnak egyformán 455 külügyi alkalmazottja marad a másikban.