Aligha van napjainkban idézettebb magyar szerző Bayer Zsoltnál. Úgy látszik, az augusztus különösen jó hónapja az ismert pártos publicistának. Kereken egy évvel ezelőtt a Magyar Érdemrend lovagkeresztjével tüntették ki, most meg maga Kerényi Imre (?a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott?) jelentette be, hogy ?nagy lesz a felháborodás?, mert a Nemzeti Könyvtár sorozatában meg fogja jelentetni Bayer Zsoltot.

Bármennyire hatásos, most mellőzzük a jeles szerző válogatott trágárságait és gyalázkodásait, amiket sűrűn idéz az ellenzéki és a nemzetközi sajtó. Véleményem szerint B. Zs. ocsmányságban Corneliu Vadim Tudort is lepipálja, hogy a szintén inkontinenciában szenvedő legismertebb egykori hírességet említsem. Ezeknél többet nyom a latban, hogy a mocskaival együtt egymaga többet ér ? a hivatalos propaganda és a kommentelők ezrei szerint és számára ? több száz tudósnál, művésznél, és lám, most már klasszikus és kortárs írónál is, akik nem kerülhettek be a Nemzeti Könyvtár sorozatába. (Tegyük hozzá: abban az országban, ahol egy friss ?felmérés? szerint a nemzetet ? a lelkületét, a szabadságvágyát, a bölcsességét, minden erényét és magasra törekvését satöbbi ? nem Szent István, nem Mátyás király képviseli a legjobban, hanem a mostani miniszterelnök, megelőzve Kossuth Lajost, Széchenyi Istvánt, a dobogóra fel sem került Petőfi Sándort… S abban az országban, amelynek miniszterelnök-helyettese kreacionista elveket vall, vagyis az evolúció racionális elméletével szemben a bibliai teremtéstörténetben hisz.)

A percepcióknak ebből a delejes világából szálljunk azonban vissza a bayeri vulgáris valóságba. B. Zs. legfőbb közobszcenitása nem a disznólkodás, nem az, hogy a komment-alsót behozta a közbeszédbe, hanem ? mint egyik szókimondó honfitársa megfogalmazta: ? a rohamaiban megnyilvánuló ?göbbelsi politikai nyelv?! Lehet ő a vécék magyar tudora, a Nemzeti Könyvtárba nyilván nem a trágárságáért kerül be, olyan alapon a pornográf verseiről elhíresült Lőwy Árpádot is bevehetnék. (Csak éceszeket ne adjak Kerényi Imrének!) Bár az is nyilvánvaló, hogy botrányos nézetei igenis szerepet játszanak kiválasztásában. Ő, a megosztó gyűlölet apostola: tulajdonképpen propagandista, aki az emberben megbúvó alantas ösztönökre apellálva kimondja, mindazt, amit a politikai vezetés épp ilyen szélsőséges csomagolásban (még) nem mond ki.

A göbbelsi propaganda olyan, hogy: nem érvel, csak minősít, nem vitázik és nem válaszol, csak kinyilatkoztat. Hazudik és kontrollál. Totális ellenőrzést gyakorol a kulturális és szellemi élet felett. Nyíltan és gátlástalanul a teljes sajtóra kiterjeszti hatalmát, minden híradást kontroll alatt tart.

Végül is logikus, hogy Bayer megjelenik a Nemzeti Könyvtárban! (Sőt, közel 20 millió forinttal többe fog kerülni az adófizetőknek az idei őszi sorozat a tavaszinál, összesen 182,5 millió forintba.) Bözsőt nem annak ellenére adják ki, hogy egy ótvaros propagandista, hanem épp azért! Nem annak ellenére, hogy jóérzést, emberi értéket, istenfélő magatartást, becsületet, alapvető politikai illemet sért ? hanem éppen azért. El tudom képzelni, mindazok után, amit ez a kincstári söpredék a katolikus egyházfővel művelt, hogy B. Zs. nemzeti remekét Balogh Zoltán tiszteletes szerkeszti össze, és az ország álamfője látja el lelkes utószóval. B. Zs. újabb diadaláról sok méltatlankodó cikk jelent meg a sajtóban, de meglepetésemre egyetlenegyet sem találtam, amelyik kiállna amellett, hogy nevezett szerző méltó társa a nemzet nagy könyvtárában Jókai Mórnak, Petőfi Sándornak, Kosztolányi Dezsőnek és a többi klasszikusunknak. (Akik mellesleg most kétségbeesetten pörögnek a sírjukban…)

Látják, ebben igazat adok a kedves idős csíki olvasóknak: jó lenne, ha a pluralizmus jegyében megszólalnának azok a publicisták is, akik más véleményen vannak, például akik egyetértenek azzal, hogy B. Zs. egyelőre egyetlen élő magyar íróként bekerüljön a Nemzeti Könyvtár klasszikusai közé. És nem a média- és kultúrkurvákra gondolok, hanem az igazi írókra, művészekre, köztük a barátaimra. Sőt, ha vannak ? és biztosan vannak ? értő RMDSZ-es politikusokra, mondhassanak ők is véleményt!

De tovább megyek: meg kellene kérdeznünk jeles alkotóinkat, a Magyar Művészeti Akadémia erdélyi tagjait is magyar nemzetünknek erről a sokoldalú kiválóságáról. Minden vélemény fontos!

PS.

Akik e jegyzet merész jelzőin, szóhasználatán megbotránkoznak, nyilván rájönnek, hogy a stiláris elemeket B. Zs-től kölcsönöztem.

Minthogy pedig a klikket leállítani nem lehet; íme a téma elmélyítéséhez hivatkozásként egy kis cikkbibliográfia:

http://index.hu/kultur/2017/08/09/bayer_zsolt_irasmuveszetet_a_nemzet_legnagyobbjai_koze_emelik_kerenyi_imre_nemzeti_konyvtar/

http://www.litera.hu/hirek/tamas-gaspar-miklos-magyar-remekirok

https://www.youtube.com/watch?v=Kq9TAoIFFlI

http://24.hu/belfold/2017/08/15/hazaarulonak-es-ferenc-papa-majmanak-neveztek-a-vaci-puspokot-mert-kiallt-a-menekultek-tamogatasa-mellett/