Kisteherautó hajtott a tömegbe tegnap délután Barcelona központjában. 13-an életüket vesztették, 80-an megsebesültek a gázolásban. Tizenötnek súlyos az állapota, 23-nak kevésbé súlyos, 50-nek kisebb sérülései vannak. A sebesültek között három román állampolgár is van, állapotuk stabil ? tudta meg a közszolgálati rádió Románia Madridi Nagykövetségétől és a Barcelonai Főkonzulátustól. A kisteherautó sofőrje még mindig szökésben van.

Klaus Johannis államfő ma határozottan elítélte a barcelonai terrortámadást, Mihai Tudose miniszterelnök pedig bejelentette, hogy a román hatóságok rendkívüli figyelemmel követik a fejleményeket.

A katalán rendőrség ma közölte: négy feltételezett terroristát agyonlőttek egy éjszakai akcióban. Egy személyt megsebesítettek és elfogtak, de utólag ő is belehalt sebeibe. Az illetők szintén gázolásos merényletet követtek el mára virradóra Barcelonától 120 kilométerre délre fekvő Cambrils tengerparti üdülőhely központjában, és hét embert megsebesítettek, kettőt közülük súlyosan. Joaquín Forn katalán belügyminiszter bejelentette: a Cambrils katalán tengerparti üdülőhelyen elkövetett merényletnek köze van a tegnapi barcelonaihoz.

A spanyol kormány mától háromnapos nemzeti gyászt hirdetett meg az áldozatok emlékére.