Feltételesen szabadlábra helyezték Relu Fenechiu volt parlamenti képviselőt, több kormány miniszterét, akit több rendbeli korrupciós vád miatt ítéltek 5,5 év börtönre. Ha az illetéktelenül szerzett hasznot elosztjuk a volt miniszter börtönben töltött napjainak számával, kiderül, hogy Relu Fenechiunak csaknem kétezer eurót ért minden egyes rácsok mögött töltött nap.

A politikus két ügyben is letöltendőt kapott. Először 5 évre ítélték hivatali visszaélés, befolyással való üzérkedés és pénzmosás miatt a ?Transzformátor? néven elhíresült ügyben. A vádak lényege az volt, hogy Fenechiu használt kapcsolókat és transzformátorokat adott el újként a moldvai áramszolgáltató karbantartó vállalatának. Az így keletkezett több mint egymillió eurós kárt az állam máig nem szerezte vissza.

A Siveco néven ismert ügyben a volt miniszter elismerte bűnösségét. Ebben folytatólagosan elkövetett befolyással való üzérkedés és pénzmosás volt a vád. Fenechiut újabb 3 év és tízhónapi szabadságvesztésre ítélték, ugyanakkor a bíróság elrendelte a két ítélet összevonását, így a már megkezdett börtönbüntetést mindössze fél évvel toldották meg.

Ebből 3,5 évet töltött le. A bíróság elfogadta Fenechiu ügyvédjének érvelését, miszerint védence a fegyházban jó magaviseletet tanúsított, könyveket írt és tanfolyamokat tartott fogolytársainak.