Orbán Viktor szombaton nyíltan hadat üzent a sajtónak. Percig sem gondoltuk, hogy a kormányfő a Mészáros Lőrinc nagybirtokos tulajdonában levő orgánumokra vagy a közmédiára gondolt: ?Az előttünk álló kampányban elsősorban a külső erőkkel szemben kell helytállnunk, Soros maffiahálózatával és a brüsszeli bürokratákkal szemben kell állnunk a sarat, meg az általuk működtetett médiával kell megküzdeni a következő kilenc hónapban.? ? mondta. Hogy melyek konkrétan azok a bizonyos S-S médiák, eddig egyetlen megkérdezett kormánypárti politikus sem tudta megmondani. Ne gondoljanak még rosszabbra: S-S médián a Soros-Simicska tulajdonolta, támogatta ?magyarellenes?, ?hazáruló?, de főleg a mindenféle visszaéléseket, a korrupciót szóvá tevő kiadványokat, rádió- és tévéadókat kell értenünk.

Történt az elmúlt időben néhány komor ügy ahhoz, hogy ne tekintsük tréfának ezt a fenyegetést ? a kriminálisból gonosszá szelídített médiatörvénytől a lapok bedarálásáig, tévéadók és portálok lebutításáig, a Népszabadság felszámolásáig ?, de ezekben az esetekben még mindenre kitaláltak magyarázatot: koherencia, gazdasági okok meg hasonlók. Később már ennek sem érezték szükségét, hiszen mindent meg lehetett csinálni. Most a csatakiáltás félreérthetetlen.

Csak azt nem tudni, milyen fegyvereket használ majd a kormány a sajtó ellen. Putyin, Erdogan ?sajtópolitikája? lesz a minta? Újabb plakátháború, ezúttal a megtörni nem hajlandó welszi bárd újságírók pellengérre állításával, akik a végén nevetni készülnek, bár egyelőre inkább sírnak?

A rettenetes médiatörvény kapcsán többször figyelmesen elolvastam Magyarország Alaptörvényét, vagyis az alkotmányát ? ajánlom figyelmükbe a sajtónak szentelt IX. cikk hat pontját. Idézem először az első kettőt, a legutóbbi Tusványossal összefüggésben is eligazító lehet: ?(1) Mindenkinek joga van a véleménynyilvánítás szabadságához. (2) Magyarország elismeri és védi a sajtó szabadságát és sokszínűségét, biztosítja a demokratikus közvélemény kialakulásához szükséges szabad tájékoztatás feltételeit.?

A demokratikus közvélemény kialakulásához, a politikai pluralizmushoz, a vélemény szabadságához nélkülözhetetlen a sajtó szabadsága. Amikor a Népszabadságot gazdasági okokra hivatkozva beszüntették, sokak számára akkor világosodott meg, hogy az ellenzéki sajtót gazdaságilag ellehetetleníteni is törvényellenes, éppen a szabad, plurális véleménynyilvánítás korlátozása miatt.

A magyar kormány az államot akarja erősíteni, egyszersmind a nemzetet gyengíteni a sajtó elleni hadjárattal is. Azokat pedig, akik megmutatják az embereknek a valóságot, hogy miként lopják szét a választott vezetők a nemzeti vagyont, ellehetetleníteni. Ezért szálka szemében a sajtó. (Amely így is legfeljebb a teljhatalomhoz szükséges kétharmadot veszélyezteti, a választási győzelmet semmiképpen, az be van betonozva a választási és egyéb törvényekkel.)

Ha az lenne a célpont, aki ténylegesen a legtöbbet árt az ország és kormánya hírnevének, akkor volna egy tippem, hogyan kellene kiiktatni mint az egész demokratikus ellenzéki sajtónál kártékonyabb gyalázkodó propagandistát… A nevét most nem mondom, felismerhető a magyar Alaptörvény negyedik és ötödik pontja alapján. ?(4) A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat mások emberi méltóságának a megsértésére. (5) A véleménynyilvánítás szabadságának a gyakorlása nem irányulhat a magyar nemzet, a nemzeti, etnikai, faji vagy vallási közösségek méltóságának a megsértésére. (…)?

Kedves hallgatóim, sose írtam politikai megrendelésre, mindig a saját véleményemet mondtam, és most sincs eszemben kampányolni vagy ellenkampányolni, vannak elegen nélkülem is, a sajtóban is. Csak egy szónoki kérdést teszek fel önöknek: mit szólnának hozzá, ha a Fidesz nem árulta volna el önmagát, s ma ugyanazokat a dolgokat mondaná, mint az első Bálványosi Nyári Egyetemen, a demokráciának, a nyitott társadalomnak és a haladásnak elkötelezett gyökeres liberális ? merem állítani, a maga módján forradalmi, bár ízlésem szerint már akkor túl harsány ? pártként? Ha Orbán Viktor szolidáris lenne azzal az Európával, amelytől Magyarország annyit kapott…

Emlékeznek még az első erdélyi magyar szabadegyetem akkori, első jelszavára: ÁTMENET A DIKTATÚRÁBÓL A DEMOKRÁCIÁBA? Nem tudom felmérni, hogy ez az átmenet sikerült-e, végbement-e teljesen. De úgy látom, most valahogy a visszaúton kellene idejében megállni.