Spanyol polgárháborús tömegsírból előkerült, természetes módon konzerválódott 45 emberi agyat és egy szívet tanulmányoznak a Galíciai Törvényszéki Orvosi Intézet kutatói.

A Burgos városának közelében, a La Pedraja nevű hegyen található tömegsírba 1936 júliusa és novembere között temették a környéken elfogott, majd kivégzett köztársaságpártiakat Franco tábornok katonái. Több áldozat földi maradványát egyedülálló módon konzerválta a természet, az elmúlt években fokozatosan feltárt tömegsírban lévő koponyák közül 45-ben az agy épen maradt, nem bomlott le.

Fernando Serrulla törvényszéki antropológus szerint ez azzal magyarázható, hogy a hegyen a talaj agyagos és igen savas. A kivégzések időszakában pedig szokatlanul hűvös és esős volt az időjárás a környéken. A víz megakadályozta, hogy a rothadást okozó mikrobák elszaporodjanak a koponyában, az agy pedig, mivel zsír található benne, „elszappanosodott”, és eredeti mérete mintegy hatodára zsugorodott – részletezte a szakember.

A kutatók mikroszkóp alatt vizsgálva megállapították, hogy az agyak még mindig őrzik az idegi struktúrákat, és nyomuk van olyan, a halál előtti traumás sérüléseknek is, amelyek az áldozatok kínzására utalnak.