Londoni pénzügyi elemzők  szerint erőteljes tizenkét hónap áll a közép- és kelet-európai EU-gazdaságok előtt, de a teljes kapacitáshoz közeli működés és a várható monetáris szigorítás a későbbiekben valószínűleg visszafogja a lendületet. Az egyik legnagyobb londoni gazdasági-pénzügyi elemzőház, a Capital Economics tegnap ismertetett havi előrejelzésében kimutatta, hogy a magyar, a cseh, a lengyel, a szlovák, a román és a bolgár gazdaság 2014 óta számolt éves átlagos növekedési üteme elérte a 3,5 százalékot.

A ház szerint a következő tizenkét hónap növekedési kilátásai is meglehetősen jók, a bérnövekedés és a banki hitelkihelyezés a térség gazdaságaiban gyorsul, az euróövezeti fellendülés pedig az exportnak ad felhajtóerőt. Mindezek alapján a Capital Economics londoni elemzői 4 százalék körüli éves összevetésű átlagos növekedést várnak a közép- és délkelet-európai EU-gazdaságokban az év hátralévő részére. A cég hangsúlyozza, hogy ez a konszenzusos várakozás felső széle.

A Capital Economics közgazdászai az idei évre várt 3 százalékos térségi növekedési átlag után 2018-ban 2,5 százalékos, 2019-ben 2,3 százalékos átlagos növekedést várnak a közép- és délkelet-európai EU-térségben.