Vádat emeltek George Pell ausztrál bíboros, a vatikáni pénzügyek első számú felelőse ellen régre visszanyúló, többrendbeli szexuális erőszak miatt – jelentette be ma az ausztrál rendőrség.

A bíboros – aki a szentszék gazdasági titkárságának prefektusa és mint ilyen Ferenc pápa pénzügyi főtanácsadója – a legmagasabb vatikáni tisztségviselő, aki ellen vádat emeltek a katolikus egyház évtizedekre visszanyúló pedofil ügyeinek botránysorozatában. A 76 éves bíborost hosszú évek óta azzal gyanúsítják, hogy melbourne-i és sydney-i érseksége idején félrekezelte a papság pedofil ügyeit, de az utóbbi években ő került a nyomozások középpontjába, mert többen személy szerint őt is megvádolták ellenük gyermekkorukban elkövetett nemi er?őszakkal.

Csak az ausztrál Ballarat városában több mint nyolcszáz feljelentést tettek egykori áldozatok mintegy háromszáz pap ellen az utóbbi évtizedekben. A városban szolgáló egyik katolikus rend eddig 37 millió dollárnyi kártérítést fizetett. Az áldozatok közül 47-en felnőttként öngyilkosságot követtek el. (MTI)