A Romániai Magyar Demokrata Szövetség támogatja és megszavazza az új kormány bekitatását, hacsak a miniszterjelöltek parlamenti meghallgatása nem hoz ?kellemetlen meglepetéseket? – jelentette be tegnap Kelemen Hunor a szövetség parlamenti frakcióinak együttes ülését követően.

Kelemen ugyanakkor ismét hangsúlyozta, nem merül fel az, hogy az RMDSZ kormányra lépjen. Kelemen elmondta: a kormánykoalíció tagjaival kötött parlamenti együttműködési megállapodást továbbra is fenntartja a Szövetség ? amit a parlamenti ciklus végén értékel is ?, mert jelen helyzetben egyedül a Szociáldemokrata Párt (PSD) és Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) alkotta többség mutat hajlandóságot arra, hogy a magyar emberek jogos követeléseiről tárgyaljon.

Nem fogja megszavazni az új kormány beiktatását a Romániai Német Demokrata Fórum (FDGR) parlamenti képviselője, Ovidiu Ganţ ? derül ki az Agerpres hírügynökséghez eljuttatott mai közleményből.  A döntés a fórum elnöke, Paul Jürgen Porr egyetértésével született meg. A voks megtagadásának okai a PSD és ALDE 2016 decemberi választások óta elkövetett politikai akciói, illetve a Romániai Német Demokrata Fórum, valamint a német kisebbség ellen több ízben tanúsított ellenséges magatartásuk’ – olvasható a közleményben.

A Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselői sem szavaznak bizalmat az új kormánynak – nyilatkozott Mihai Goţiu, a szenátus alelnöke, aki csalódottságát fejezte ki amiatt, hogy összevonták az oktatást és a kutatást egy minisztériumba, valamint amiatt, hogy Mihai Fifort nevesítették a gazdasági tárca élére.

A Népi Mozgalom Párt (PMP) ma reggel jelentette be, hogy honatyái tiltakozásképpen nem vesznek részt a Tudose-kabinet parlamenti megszavazásán, ez a kabinet ugyanis „sokkot és iszonyatot kelt” ? mutatott rá Traian Băsescu, a PMP elnöke, aki szerint a szakbizottsági meghallgatás is csak „színjáték”.