Már fél órával életbe lépése után ma megsértette a tűzszünetet az ukrán hadsereg – adta hírül a szakadár DAN hírügynökség forrásként Donyeck városának vezetésére hivatkozva. A tűzszünetnek hivatalosan az elmúlt éjfélkor kellett életbe lépnie.

A donyecki közlés szerint 30 perc elteltével az ukrán hadsereg harckocsikkal és ágyúkkal tüzet nyitott, amellyel csak egy órával később hagyott fel – írta a DAN. Az ukrán fegyveres konfliktus békés rendezésére létrehozott háromoldalú – Kijev, Moszkva és az EBESZ képviselőiből álló – minszki összekötő csoport és a szemben álló ukrán felek képviselői e hét szerdán Minszkben állapodtak meg abban, hogy péntek éjféltől újabb tűzszünet lép életbe a kelet-ukrajnai térségben az aratások idejére, és, hogy a fegyvereknek egészen augusztus 31-ig hallgatniuk kell. Kijev egyébként közvetlenül nem, csakis a kontaktcsoportokon keresztül folytat tárgyalásokat a szakadárokkal.

A több mint három éve tartó válság alatt már többször hirdettek tűzszünetet, néhány nap után azonban rendre újra kiújultak a harcok. Az utóbbi hetekben kimondottan feszültté vált a helyzet, mindkét fél nehézfegyverek bevetésével és lakott területek tüzérségi támadásával vádolta egymást.