Földcsuszamlás zúdult egy falura Kínában ma reggel, a legfrissebb adatok szerint 141 ember rekedt a föld alatt. A korábbi hírek még mintegy száz emberről szóltak. A katasztrófa az ország délnyugati részén történt Szecsuán tartományban.

Egy hegy lábánál lévő falu, Hszinmo negyvenhat lakóháza került föld alá. A csuszamlást – a helyi hatóság közlése szerint – feltehetően felhőszakadás okozta. A törmelék a helyi folyó medrét is elzárta két kilométer hosszan. A hatóságok mentési tervet dolgoztak ki, folyik a katasztrófa okozta károk felmérése – közölte a kínai állami televízió.

Egy helyi rendőrségi vezető szerint több tucat tonnányi szikla zúdult le a falura. Csen Tie-po megerősítette, hogy napok óta tart az esőzés a hegyvidéken. Mintegy 500 mentő dolgozik a katasztrófa helyszínén, ahol a nap folyamán várhatóan tovább folytatódik az esőzés. Ez a legsúlyosabb fölcsuszamlás a térségben a vencsuani pusztító földrengés óta.

A Tibeti-fennsíkkal határos Szecsuán tartományban, Hszinmo falutól néhány tucat kilométerre 2008 májusában 7-es erősségű földrengés pusztított, az áldozatok száma elérte a 87 ezret.