A szennyezés halál ? Trump elnök intézkedése juttatta ezt eszembe. Földünk legnagyobb szennyezője, a légkör szennyezésének mintegy 3o százalékát produkáló Amerikai Egyesült Államok kilépett a párizsi klímaegyezményből. Martin Schultz német politikus, a szociáldemokrata párt kancellár-jelöltje habozás nélkül megmondta: az amerikai elnök ugyan kiléphet a klímavédelmi megállapodásból, de a klímaváltozás alól nem vonhatja ki magát. Ugyanis földünk légkörének fokozódó felmelegedése szomorú jövőt sejttet: ha mi talán még nem is, de unokáink elevenen fognak megsülni! ? ha akarják, ha nem. Vagy megfőni! ? ha a vízbe menekülnek. Ez ellen tenni kell valamit, nem pedig kivonulni.

Ha végig gondoljuk, még a székely gyermekek is előrelátóbbak Trump elnöknél. Kovászna megyében 11 településen, Hargita megyében és Maros megyében pedig 1o?1o településen a gyermekek környezetvédelemre nevelik a felnőtteket: szülőket, nagyszülőket. Hiába, a gyermek néha okosabb a felnőtteknél? A gyermekek meghívják a felnőtteket hulladékot gyűjteni, és megmutatják nekik, hogy miképpen kell azt tenni. Nem elég lehajolni és felvenni a földről, hanem el kell még játszadozni vele: szortírozni kell és külön-külön csomagokat készíteni az összegyűjtött hulladékból. Én már csak azt várom, hogy egy amerikai óvodás mikor fogja kézen Trump elnököt, és viszi ki őt a Fehér házból hulladékot gyűjteni. Életmentő akció lenne!

De hadd, ne ábrándozzunk! Nézzük a tényeket! Trump elnök bejelentette, hogy újra beindítja a nyugat-virginiai szénbányákat. Csakhogy nincs már szükség az ott bányászható szénre. Mert Amerikában is a szenet, mint fűtőanyagot a gáz váltotta fel, már rég. Vajon mit csinál majd Trump elnök a nyugat-virginiai szénnel? Amellett melegedik a Fehér házban?

A klímaegyezmény felmondását elítélte az elektromos autókat gyártó Tesla cég vezetője, de a General Motors, Amerika első számú autógyártó cégje is. Mint kiderült: éppen a klímaegyezmény betartása az, amely új munkahelyek teremtéséhez vezet, kreativitást igénylő állások létesítését kívánja ? tehát gazdasági hajtóerő. És ennek megfelelően több amerikai nagyváros ? Boston, New York, New Orleans ? és az Egyesült Államok több fontos tagállama is bejelentette, hogy be fogja tartani a párizsi klímavédelmi-megállapodást, amelyből az elnök úr ukmukfukk kilépett. A Föld 19o országa írta alá ezt a megállapodást: ők nem akarják a halált. És ők ? az Egyesült Államok nélkül is ? visszatarthatják az üvegházhatású gázok 7o százalékát. Tehát, van még remény.