?Bátor fesztivál ? mondta Upor László, az előadásokat követő viták vezetője. ? Bátor fesztivál, mert valós problémákról szól.? Igaza van, tagadhatatlan. Mert a TESZT ? a Temesvári Eurórégiós Színházi Fesztivál ? előadásain nevén neveznek sok mindent. A BITEF Színház Belgrádból, például Észak-Koreával foglalkozik, de túllép a szokásos kommunizmus-ellenes közhelyeken, amelyeket most nyugodtan szajkózhat nálunk is, és a volt Jugoszláviában is, bárki. Észak-Korea például annak idején szentté avatta Titót, a kommunista Jugoszlávia vezetőjét. Nem ez a gond ? hanem az, hogy a szabad világ is a totalitarizmus felé halad. Például: gyermekeket vásárolnak, darabját néhány ezer dollárért, Észak-Koreától. És mi is ? pardon a mi politikusaink is ? ugyanúgy hazudoznak, mint Kim-ék. Nem vagyunk jobbak náluk.

De seperjünk csak egy kicsit a saját házunk táján! Gianina Cărbunariu szövegkönyvíróként ? és rendezőként is! ? hat jelenetet mutat be arról, hogyan segítik a művészek világunk előre haladását az újabb totalitarizmus felé. A művészeti iskola tanárnője, például, a szó szoros értelmében kiszolgálja a polgármestert, aki falat épített a város szegény negyede köré, hogy az ott élők ne zavarják a valamivel jobb módú többséget. A falat ? mint illegális létesítményt ? le kell bontatnia. De a tanárnővel együtt kitalálják: ha a tanulókkal művészi értékű képeket pingáltatnak az embereket szétválasztó falra, akkor az műalkotássá válik, és többé már nem lehet lebontatni. Hát ez lenne a művészet hivatása? Nehéz kérdés?

A tegnapi nap harmadik előadása pedig ugyancsak valóságos történetet állít színpadra, egy cigányfiú meggyilkolását a bukaresti rendőrségen. Hidegen és tárgyilagosan adják elő a történetet ? hogy szembesítsenek bennünket a valósággal. Mert, ha ez nem történik meg, akkor a hatalom ? a rendőrség pedig a hatalom keze ? még egyébre is képes lesz.

A TESZT-en tehát lubickolhatunk a problémák sűrűjében. És állandóan teltház van. Vagyis van rá vevő ? a szókimondó előadásokra. Jó, hogy kihasználják ezt a lehetőséget. Már szinte azt írtam: ezt a vissza nem térő lehetőséget.