Az európai identitásnak nem szabad rátelepednie a nemzeti regionális  identitásokra, nem szabad elnyomnia azokat ? jelentette ki Navracsics Tibor, az Európai Bizottság kultúráért, oktatásért, ifjúságért és sportért felelős biztosa Kolozsváron.

Navracsics Vasile Puscas egyetemi tanárral, Románia EU-csatlakozásának az egykori főtárgyalójával együtt válaszolt a többnyire román fiatalokból álló hallgatóság kérdéseire. Arra a kérdésre, hogy miért válik radikálissá az európai ifjúság, a biztos a korábbi gazdasági válság és a jelenlegi identitáskrízis hatásait említette. Egy másik kérdésben úgy vélekedett, egy sor félreértést el lehetne kerülni, ha a szomszédos országok polgárai beszélnék egymás nyelvét. Szerinte ez akár egy európai polgári kezdeményezésnek is tárgya lehetne.

A biztos kitérő választ adott arra a kérdésre, hogy milyen esélyét látja annak, hogy a Minority SafePack európai polgári kezdeményezés EU-jogszabály elfogadásához vezessen. Kijelentette: nem lenne helyes, ha a bizottság tagjaként politikai véleményt fűzne a kezdeményezéshez.

Navracsics Tibor ma az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniója kolozsvári kongresszusán előadást tart, majd Válaszúton átadja Kallós Zoltán néprajzkutatónak az Europa Nostra-díjat.