17 vegyes (román és magyar) tannyelvű marosvásárhelyi tanintézetben állapította meg az Országos Diszkriminációellenes Tanács a nyelvi diszkrimináció tényét a marosvásárhelyi Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) beadványai nyomán ? derül ki a Cemo közleményéből.

A civil szervezet 31 diszkriminációs eljárást indított el vegyes tanintézetek ellen, azt kifogásolván, hogy ezek némelyikében nincs, vagy hiányos a kétnyelvű feliratozás, a kétnyelvű közérdekű tájékoztatás, az intézmények honlapjai és közösségi oldalain nem érvényesülnek a kétnyelvűség követelményei. Több ügy vizsgálata jelenleg is folyamatban van.

A szervezet közölte, az iskolai kétnyelvűség hiánya miatt pert indított a marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal Iskolákért felelős igazgatósága ellen. A Cemo arra is kitért közleményében, hogy az elmúlt években számtalan alkalommal jelezte a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) helyi szervezetének és képviselőinek az iskolai diszkrimináció tényét, az érdekvédelmi szervezet azonban nem mutatott érzékenységet a téma iránt. Azt is megjegyezte, hogy az RMDSZ önkormányzati képviselői az elmarasztalt intézmények igazgatótanácsi tagjaiként is elnézték a nyelvi diszkriminációt.

A civil szervezet üdvözölte ugyanakkor a Szabad Emberek Pártjának (POL) az iskolai kétnyelvűségre vonatkozó kezdeményezését, amelynek megvitatása a városi tanács mai ülésének a napirendjén szerepel.