A normandiai Le Havre jobboldali polgármesterét, Edouard Philippe-et nevezte ki kormányfőnek az új francia államfő, Emmanuel Macron – jelentette be hétfőn Alexis Kohler, az elnöki hivatal új vezetője.

A 46 éves Edouard Philippe a kormányfői tisztséget december óta betöltő szocialista Bernard Cazeneuve-öt követi a miniszterelnöki székben. Első feladata az új francia kormány összeállítása lesz, ennek tagjait kedden nevezi meg az elnöki hivatal, a testület szerdán ül össze először.

A fiatalon még szocialista színekben politizáló városvezető a jobbközép Köztársaságiak államfőjelölt-állító választásán alulmaradt Alain Juppé volt kormányfő legbelsőbb politikai köréhez tartozik. A kinevezéssel Emmanuel Macron nem titkolt célja a jobboldal destabilizálása és a legnagyobb ellenzéki párt, a jobbközép Köztársaságiak szétrobbantása a júniusi nemzetgyűlési választások előtt.

A közvélemény előtt ismeretlennek számító, jogi végzettséggel rendelkező, Rouen városában született Edouard Philippe jobboldali képviselő volt az előző nemzetgyűlésben, nem tagja az államfő egy éve alapított, A Köztársaság lendületben (LReM) nevű mozgalmának, de Macron azt reméli, hogy a miniszterelnök személyének köszönhetően a jobboldali politikusok közül többen csatlakoznak majd az elnöki párthoz, amely így többséget szerezhet a nemzetgyűlésben a júniusi választásokon. Az ugyanis előfeltétele annak, hogy az államfő el tudja indítani a programjában szereplő gazdasági és társadalmi reformokat.