Csaknem napra pontosan 16 évet kellett várni a többnyelvű helységnévtáblára a kincses városban. A Cluj-Napoca/Kolozsvár/Klausenburg feliratú táblát a reggeli órákban helyezték ki a polgármesteri hivatal alkalmazottai, az eseményről a Kolozs Megyei RMDSZ tett közzé fotót közösségi oldalán.

A táblára csaknem tizenhat évet kellett várni. A kisebbségi nyelvek közigazgatásbeli használatáról rendelkező törvény 2001. április 23-án jelent meg a Hivatalos Közlönyben, és a záró rendelkezései szerint harminc nappal később, május 23-án lépett hatályba. A városháza a szélsőségesen magyarellenes Funar-érát követően is következetesen elutasította a törvény alkalmazását arra hivatkozva, hogy a város lakosságának kevesebb, mint ötöde magyar. Sokévi pereskedés után végül idén februárban kimondta a bíróság – most először -, hogy a helységnévtáblák esetében a törvény életbe lépésekor fennálló, vagyis 2001-es etnikai arányokat kell figyelembe venni.

Emil Boc polgármester meghajlott a törvényszék érvelése előtt, és lemondott a korábban bejelentett fellebbezésről – ahogy azt egyébként a Minority Rights Egyesületet képviselő Szőcs Izabella a Bukaresti Rádióban megjósolta.

Alapfokon lezárulhat a kolozsvári táblaper