A bukaresti parlamenti ellenzék megtámadta az alkotmánybíróságon azt a törvénymódosítást, amely kötelezi a kórházakat és a szociális szolgáltatásokat nyújtó intézményeket, hogy a kisebbségek anyanyelvét ismerő személyzetet alkalmazzon.

A Nemzeti Liberális Párt (PNL), a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) és a Népi Mozgalom Pártjának (PMP) 124 képviselője azzal az indoklással fordult a taláros testülethez, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetség által kezdeményezett módosítás nem biztosítja a törvény előtti egyenlőséget a társadalomban.

Állásfoglalásában az RMDSZ elfogadhatatlannak minősítette az ellenzéki pártok lépését, amely a szövetség szerint azt bizonyítja, hogy ?ezen pártok részéről nem érvényesül az a nyitottság és a kisebbségek iránti tisztelet, amelyet képviselőik gyakorta használnak szólamok szintjén”.

Az alkotmányossági óvás azért is érthetetlen, mert alig pár napja a három ellenzéki párt képviselői jóformán egyhangúlag megszavazták a törvénymódosítást. Az április 11-i végszavazáson mindössze egyetlen liberális képviselő tartózkodott.