Az Európai Unió jövőjéről rendeztek nyílt vitát Bukarestben csütörtök kora este, az Európai Bizottság első alelnöke, Frans Timmermans részvételével.
Az egész nap szemerkélő hideg eső ellenére félig megtelt a bukaresti Szépművészeti Múzeum 400 férőhelyes díszterme. Az érdeklődést a téma iránt talán a résztvevők számánál is jobban jelzi, hogy a rendezvény Facebook-oldalán csaknem 300 kérdést küldtek be. Az uniós biztos végül 15-öt válaszolt meg, nagyrészt a teremben tartózkodókét.

A vitát gyakran fűszerezték az aktuálpolitikára vonatkozó kérdések, de a biztosnak bőven nyílt alkalma megfogalmazni az Európai Unió jövőjével kapcsolatos nézeteit is. Tette ezt anélkül egyébként, hogy állást foglalt volna az Európai Bizottság március elsején előterjesztett Fehér könyvében vázolt öt forgatókönyv valamelyike mellett.

Timmermans az egység fontosságát hangsúlyozta, és nem kertelt, amikor az azt aláásó tényezőket kellett megneveznie.

?A sikerünk elsődleges feltétele az egység. A tagállamainkban ? az állampolgárok és a törvényhozás bevonásával ? vita zajlik arról, hogy mit akarunk ezzel az európai projekttel. Azért vagyunk együtt, hogy közös víziót teremtsünk a közös jövőnkről, vagy csupán azért, hogy egy közös piacot hozzunk létre. Azt gondolom, hogy ha befolyást akarunk magunknak ezen a világon ? márpedig 450 millióan vagyunk még a britek nélkül is; mi vagyunk a Föld legerősebb piaca; ez a világ leginnovatívabb helye ?, az egyetlen dolog, ami gyengévé tehet, az csakis a széthúzás lehet. Ha egységesek vagyunk, ha felismerjük a kihívásokat, ha közösen szembe tudunk szállni az Oroszország jelentette kihívásokkal, ha egységesen kezelni tudjuk a migrációt, a terrorizmust és a globális gazdaságot érintő alapvető változásokat, akkor erősek leszünk. De mindez egységes megközelítést követel valamennyi európai részéről? ? mondta.

Előbb csak az utalás szintjén, majd konkrétan is szóba került a Grindeanu-kormány hírhedt 13. számú rendelete. A biztos válaszai nem elégítették ki a hallgatóságot, ezért többen visszatértek a kérdésre. Az egyik kérdező afelől érdeklődött, hogy a biztos elfogadhatónak tartja-e, hogy egy korrupció miatt elítélt politikus tagja legyen a kormánynak. Timmermans azt válaszolta: ezzel kapcsolatban nincs egységes nemzetközi szabály, a lényeg az, hogy a politikusok elszámoltathatók legyenek, és működjön a jogállamiság, tiszteletben tartsák az igazságszolgáltatás döntéseit.

A továbbiakban ketten is rákérdeztek arra, hogy van-e elég ereje az Európai Bizottságnak fellépni a renitenskedő országok ellen, az egyik kérdező pedig egyenesen szemrehányásként fogalmazta meg ugyanezt. Válaszában a jogállamiságért és az Alapjogi Chartáért is felelős uniós biztos hangsúlyozta: minden egyes alkalommal politikai és nemzeti hovatartozástól függetlenül fellép az uniós elveket és értékeket megsértő tagállamokkal szemben, legyen az Románia, Magyarország vagy Lengyelország.
A témától nem teljesül függetlenül üzent a fiataloknak, akik szavai szerint hajlamosak az Európai Unióra adottságként tekinteni.

?Európát ember alkotta, és nem elpusztíthatatlan. Az Európai Uniót meg lehet semmisíteni. És azok az európai politikai erők, amelyek meg akarják semmisíteni az uniót, mindeddig nagyobb eltökéltséget mutattak, mint az Európai Unió megmaradását akaró erők. Szóval, ha ti, fiatalok az Európai Unió megmaradását akarjátok, és kollektív sorsotokat abban az értékközösségben látjátok, amely az Európai Unió, akkor aktivizálódnotok kell, és kell védenetek az Európai Uniót, alakítanotok kell az Európai Uniót. Megéri! De ne vegyétek az EU-t magától értetődőnek! Ne vegyétek a szabad utazást magától értetődőnek! Ne vegyétek a szabadságot magától értetődőnek? ? üzente a romániai és az európai ifjúságnak Frans Timmermans.