A családi adózás bevezetését tervezi a Pénzügyminisztérium. Az adóbevallásokat egy, a szaktárca által fizetett adótanácsadó töltené ki – nyilatkozta tegnap Viorel Ştefan pénzügyminiszter. 

A tárcavezető elmondta: a leendő törvény értelmében pénzügyi szempontból egy háztartás személyek olyan csoportját jelenti, amelynek tagjai lehet, hogy nem rokonok, de egy háztartásban élnek, és saját felelősségükre elfogadják, hogy közös vagyonnal regisztrálják őket az adóhivatalban. Egyikük lesz a család képviselője, közte és az adóhivatal között pedig még ott lesz az adótanácsadó ? tette hozzá a pénzügyminiszter, aki úgy fogalmazott, hogy az adótanácsadó a ‘háztartás pénzügyeinek orvosa’ lesz.

Kiszámítják az egy háztartásban élők összjövedelmét, amiből levonják az igénybe vehető kedvezményeket, a jövedelemtől függően 1.600, vagy 1.200 lejt minden gyerek után, a nyugdíjjárulékot, az egészségügyi biztosítást, a tandíjat. A különbségre vetik ki az adót. A maradék összeg 2.000 lej alatti része adómentes. A 2.000 lej fölötti összegre 10 százalékos adót számítanak’ – magyarázta Ştefan.

A cél az, hogy az adótanácsadókat 2018 decemberére kiképezzék és 2019 májusáig megtörténjen a háztartások elosztása a tanácsadók között. Mintegy 35.000 adótanácsadóra lenne szükség ? tette hozzá a pénzügyminiszter.