Élőláncos tiltakozást tartottak tegnap délután Budapesten, a Közép-Európai Egyetem épülete előtt, miután a magyar parlament 123 igen és 38 nem szavazat mellett elfogadta az egyértelműen a CEU ellen irányuló törvénymódosítást. Az Oktatási Szabadságot elnevezésű független diákszervezet által kezdeményezett akció résztvevői arra bíztatták Áder János magyar köztársasági elnököt, hogy „vétózza meg”, azaz ne írja alá, hanem küldje előzetes alkotmányossági normakontrollra a törvény-módosítást.

A több ezer tüntető átvonult a Parlamenthez is, a tiltakozók kitűzték az épületre az Európai Unió zászlóját, többen pedig azt skandálták, hogy ?Szabad ország, szabad egyetem? vagy ?Viktátor, Viktátor?.

A CEU működését ellehetetlenítő felsőoktatási törvénymódosítás ellen többen is szót emeltek, köztük van Barabási Albert-László világhírű hálózatkutató és George Pataki, New York egykori kormányzója is.

A magyarországi Pedagógusok Szakszervezete arra kérte a köztársasági elnököt, hogy forduljon az Alkotmánybírósághoz.

Michael Ignatieff, a Közép-Európai Egyetem elnök-rektora is bejelentette, hogy jogi úton támadják meg a törvénymódosítás alkotmányosságát.