A The Times konzervatív brit napilap értesülése szerint Franciaország, Németország és 21 más EU-tagállam még az idén olyan ultimátumot intéz Magyarországhoz és Lengyelországhoz, amelynek értelmében vagy elfogadják a migránsok rájuk jutó áttelepítési kvótáját, vagy távoznak az Európai Unióból.

A brit lap által név nélkül idézett magas rangú diplomata szerint, ha az Európai Unió bírósága jóváhagyja a kvótarendszert, akkor Magyarországnak és Lengyelországnak is tartania kell magát a döntéshez. Nincs többé kimaradási lehetőség, nincs többé olyan, hogy egyik lábunk bent, a másik kint.

A The Times értesülése szerint a többi EU-tagállam ősszel készül erőteljesen felvetni az egység kérdését a két országnál, akkor, amikor már javában tartanak Nagy-Britanniával a kilépési tárgyalások.

Molnár Csaba szociáldemokrata európai parlamenti képviselő a The Times cikkére reagálva úgy fogalmazott: ha Magyarországot kizárják az EU-ból, örökre elveszíti az Európához való felzárkózás történelmi lehetőségét. Ha ez megtörténik, nehéz lesz olyan mértékű hazaárulást találni a magyar történelemben, mint amilyet Orbán Viktor követett el Magyarország és a magyar emberek ellen.

A magyar Igazságügyi Minisztérium államtitkára, Völner Pál ugyanakkor azt nyilatkozta, hogy a keménykedő brüsszeli csúcsvezetők renitensként kezelik és a büntetőpadra akarják ültetni Magyarországot.