Nem vonatkozhat a Sapientiára Victor Ponta tervezett törvényjavaslata ? véli Tonk Márton kolozsvári dékán. Közben aaz amerikai külügyminisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy „kerüljön el minden törvénykezési lépést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését és függetlenségét”.

A volt kormányfő annyira jónak tartja a magyar kormány kezdeményezését, amely elsősorban a Soros György által pénzelt budapesti Közép-Európai Egyetem (CEU) ellen irányul, hogy bejelentette: jövő héten kidolgoz egy hasonló javaslatot, amelyet a parlament elé terjeszt. Nem világos, hogy a jogszabály melyik egyetemet kényszerítené, hogy elhagyja Romániát ? magyar mintára ?, viszont felmerült, hogy a magyar kormány által finanszírozott Sapientia is lapátra kerülhet.

Tonk Márton, a Sapientia kolozsvári dékánja szerint a két intézmény helyzete merőben különbözik.

Az amerikai külügyminisztérium azt ajánlja a magyar kormánynak, hogy ne hozzon olyan jogszabályt, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem (CEU) működését – derült ki Mark Toner szóvivő közleményéből, amelyet az MTI idézett.

Az amerikai külügyminisztérium emlékeztet arra, hogy a CEU az első akadémiai intézmény, amelyet akkreditáltak az Egyesült Államokban és Magyarországon, és amelynek oktatói és diákjai több mint száz országból származnak. Tudományos kiválósága és a független, kritikus gondolkodás való sokszoros hozzájárulása révén megerősítette Magyarország befolyását és vezető szerepét a térségben – olvasható a közleményben.

A washingtoni minisztérium felszólította a magyar kormányt, hogy „kerüljön el minden törvénykezési lépést, amely veszélyeztetné a Közép-európai Egyetem működését és függetlenségét” – írta a közleményében Mark Toner szóvivő.