?Víz! (…) megízlelnek, anélkül hogy megismernének. Nem szükséges vagy az életben: maga az élet vagy.? (Antoine de Saint-Exupéry)

Szimbolikus értelemben állandóan vízben élünk. Bolygónk 70%-a, a megtermékenyített petesejt több mint 90%-a, a csecsemők testének 80%-a, egy felnőtt test 70%-a víz, ami az élet alapja. A víz szállítja bennünk az oxigént, a tápanyagokat, a hormonokat, a salakanyagokat, valamint a működéshez szükséges információkat.

Herczeg Ágnes, tájépítész
Herczeg Ágnes, tájépítész

A víz napjának megünneplését az 1992-es Rio de Janeiro-i környezetvédelmi konferencián kezdeményezték. Ennek hatására az ENSZ március 22-ét nyilvánította a víz világnapjává, azzal a céllal, hogy ráirányítsa a figyelmet a mindenki számára elérhető-, tiszta víz fontosságára. Románia is csatlakozott a nemzetközi kezdeményezéshez, amelynek egyik célja, tudatosítani a víz szerepének jelentőségét. Minden évben más jelmondat jegyében zajlik a megemlékezés létünk nélkülözhetetlen eleméről. Az idei világnap mottója  így szól: ?Szennyvizek? Tiszta vizet!?

Mai adásunk vendége Herczeg Ágnes, budapesti tájépítész, aki több mint másfél évtizede vezet fürdőépítő kalákákat Székelyföldön. Ezek az alkalmak nagymértékben hozzájárulnak a víz mélyebb valóságának megértéséhez.

Az emberiség mindig kereste a víz közelségét, ugyanakkor fél is a víztől. Hallgassuk meg, mit gondol Herczeg Ágnes erről az ellentmondásról: